1 větší lilek
4 stroužky česneku
1 cibule
2 měkká rajčata
1 menší paprika
olivový olej
3 lžíce rajčatové passaty
sůl, pepř, sladká paprika mletá
Možná jste zaznamenali, že čím dál více restaurací nabízí rostlinné alternativy k běžným oblíbeným jídlům z živočišných produktů. Jedním z nich je například lilkový tatarák, který se ve světové gastronomii těší velké oblibě a pomalu se stává populárním předkrmem v restauracích. Není se čemu divit, tahle dobrota si svou slávu zaslouží. Dobrou zprávou je, že si lilkový tataráček můžete připravit snadno i doma. Jak na to?
Lilek nakrájíme na kolečka a necháme vypotit. Potom jej spolu s rajčaty, paprikou, cibulí nakrájíme na drobné kostičky. Ve vyšší pánvi necháme rozpálit olej, na kterém orestujeme cibulku do zesklovatění. Poté přidáme zbytek nakrájené zeleniny a za občasného míchání necháme zeleninu změknout. Poté snížíme teplotu a vmícháme passatu, prolisovaný česnek a koření. Na mírném ohni zlehka promícháváme, dokud se suroviny nepromísí. Chuť lahodného baklažánového tataráčku nejlépe vynikne na topinkách.