středně velký lilek
cibule
5 polévkových lžic sojové omáčky
1/2 polévkové lžíce vinného octa
2 čajové lžičky bramborového nebo kukuřičného škrobu
1/2 polévkové lžíce cukru
olej
sůl
Lilek pokrájíme na plátky, posolíme a necháme čtvrt hodiny “vypotit”, abychom z něj vytáhli hořkost. Poté jej osušíme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli nakrájíme na větší kousky a orestujeme na oleji. Přidáme lilek a krátce osmažíme. Protože lilek rychle natáhne olej, podlejeme jej vodou a necháme chvilku dusit. Přidáme sojovou omáčku, ocet, cukr a sůl a dále dusíme. Před koncem rozmícháme škrob v troše studené vody a vmícháme za stálého míchání do směsi, aby utvořila hutnou omáčku. Podle chuti ještě přidáme sůl nebo špetku zeleninového bujónu. Vhodnou přílohou je rýže.