1 menší květák
1 menší batát
1 malá cuketa
hrst sušených rajčat
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce konopných semínek
1/2 lžičky římského kmínu
sůl, pepř
čerstvá bazalka
Květák je v tuzemsku populární především smažený v trojobalu. Jeho využití je ale mnohem všestranější – výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Drobné růžičky spojené těstíčkem z luštěninové mouky mohou sloužit také jako korpus na pizzu a na drobno nasekaný jej můžete využít jako kuskus – v syrové i dušené variantě. Pojďme si představit tu druhou možnost:
Květák omyjte a rozeberte na jednotlivé růžičky. Ty pak rozmixujte na drobno ve stolním nebo miskovém mixéru s noží tvaru S. Osvědčilo se mi dát do mixéru spíše několik menších dávek a zapnout jej jen krátce, abych docílil poměrně stejné velikosti. Při větším množství se může snadno stát, že část bude rozmixovaná na kaši a část zůstane v celku.
Pokud máte sušená rajčata nenaložená, opatrně je pokrájejte na co nejmenší kousky a v misce je nechce s malým množstvím vody nabobtnat. Batát oloupejte a pokrájejte na velmi malé kostičky (cca 3mm). Je hodně tvrdý, chce to ostrý nůž a dávat pozor na prsty. Omyjte cuketu a i se slupkou ji také pokrájejte na velmi malé kostičky a stejně tak česnek.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte do něj celý římský kmín. V horkém oleji se krásně uvolní výrazné aroma. Jako první na oleji osmahněte batátové kostičky, které potřebují více času. Zhruba po 3 minutách přidejte česnek a cuketu a zlehka osolte. Pustí tak trochu vody a zároveň lehce natáhne chuť.
Nastala chvíle přidat květák. Osolte ho, zlehka ho orestujte společně s ostatními surovinami a zalejte vše půl hrnkem horké vody (nebo zeleninového vývaru). Květák je možné jíst i syrový, ale pár minut tepelné úpravy jej zbaví štiplavé syrové chuti. Jakmile se voda vydusí, předejte sušená rajčata. Zamíchejte a podle chuti dosolte a opepřete.
Na talíři do kuskusu zamíchejte čerstvé natrhanou bazalku a posypte konopnými semínky, které dodají bílkoviny, zdravé tuky a jídlu také dostatečnou sytost.