1 střední květák
3 lžíce cizrnové mouky
1 lžíce mletého lněného semínka
1 lžíce lahůdkového droždí
jemné ovesné vločky
sůl
Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka. Ve větší míse jej rozmačkáme vidličkou, přidáme cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, lněné semínko, osolíme a zamícháme. Vznikne nám řidší těsto, které by nemělo být příliš hutné, ale měly by z něj jít formovat silnější placičky.
Z těsta tvoříme menší placičky cca 1 cm vysoké a smažíme na oleji několik minut z obou stran. Pokud je těsto příliš řídké a první placičky se trhají, přisypeme podle potřeby ještě jemné ovesné vločky a necháme několik minut vstřebat nadbytečnou tekutinu.
Druhou, zdravější variantou, je vytvořit placičky a poskládat je na plech vyložený pečicím papírem. Na povrchu placek vytvoříme nožem mřížku, aby se pěkně propekly. Pečeme na 180°, dokud nejsou pěkně do zlatova. Na výrobu placiček můžeme použít i jinou zeleninu, např. kedlubnu nebo kapustu.
Podáváme s bramborami a zeleninovou oblohou nebo v housce.