půl většího květáku (cca 500g po očištění)
5 lžíc cizrnové nebo hrachové mouky
1 lžička černé soli (Kala Namak)
1 lžíce mletých lněných semínek
50 ml vody
1 lžička granulovaného česneku
+ vaše oblíbené přísady na pizzu – passata, žampióny, cibule, krájená rajčata, bazalka, oregáno, strouhaný veganský sýr (např. Violife)
Květák v mixéru rozmixujeme na drobné kousíčky a přemístíme do větší mísy. Osvědčil se mi ruční miskový mixér s noži tvaru S a rychlém mixováním pouze nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). Příliš jemné těsto bude i po dlouhém pečení měkké a nevytvoří pevnější korpus. V hrnku dobře promícháme luštěninovou mouku se solí, lněmým semínkem a vodou na hustější kaši. Přilejeme ji do mísy a zapracujeme s nasekaným květákem, až vznikne tužší těsto.
To přemístíme do středu plechu na pečící papír a vytvoříme kulatý základ pizzy (můžeme si vypomoci dortovou formou). Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 20 minut, až korpus lehce zezlátne a zpevní se.
Přidáme na něj oblíbené ingredience a pečeme dalších 15 minut. Pizza je křehčí než klasická moučná, takže se k ní hodí spíše příbor. A jako příloha zeleninový salát.