300 g ječných krup
naklíčený hrách
1 větší cibule
2 stroužky česneku
kmín (drcený i v celku)
sůl
pepř
majoránka
K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí.
Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější postup ke klíčení najdete v receptu na pučálku nebo komplexnějším článku o klíčení.
Kroupy propláchneme a ideálně necháme několik hodin nabobtnat. Vodu poté slijeme a přilejeme čerstvou. Přivedeme je k varu, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, než jsou kroupy měkké, ale stále trochu křupavé na skus. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme přebytečnou vodu. Hustější šlem ke konci sezení si ponecháme, při zapékání zafunguje jako pojivo.
Mezitím omyjeme brokolici a rozdělíme ji na malé růžičky. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, jakmile začne měkkout, přidáme naklíčený hrách a zhruba 5 minut na středním plameni za občasného promíchání opékáme. Na konci hrách s cibulí osolíme, opepříme (případně dále dochutíme např. lahůdkovým droždím).
Pekáček, zapékací mísu nebo v mém případě remosku vymažeme olejem, smícháme v něm kroupy s hrachem a brokolicí. Přidáme rozetřený nebo jemně nastrouhaný česnek a majoránku. Kroupy vložíme do trouby a necháme při 180°C půl hodiny zapéct.
Zapečené kroupy drží lépe při sobě, pokud se nechají částečně vystydnout. Jako obloha se hodí okurek nebo kysané zelí. Nešetřete ani další čerstvou či kvašenou zeleninou.
V remosce připravíte zapečené těstoviny či staročeského kubu, upečete seitan, žemlovku i chleba. Má 6x menší spotřebu než trouba a můžete si ji vzít i na chatu. Do konce roku 2021 můžete při objednávce v eshopu Remosky využít kód REMOSKAAFFIAL a získat 10% slevu na všechny produkty. Chci vědět víc