domácí zeleninový vývar
hrst hub shitake
velká cibule
hrnek kulatozrnná rýže
olivový olej
Ze zeleniny (např. povadlejších kousků) si připravte dlouhým vařením na mírném ohni poctivý zeleninový vývar. Přidejte do něj na několik hodin předem namočenou menší hrst hub shitake – ve vývaru nabobtnají a zároveň jej dochutí zemitější voňavou chutí. Poté houby pokrájejte na tenčí plátky a orestujte na pánvi na troše oleje. Vyjměte je a odložte stranou.
Na pánvi na olivovém oleji nechejte zesklovatět větší cibuli pokrájenou nadrobno. Přidejte hrnek kulatozrnné rýže a společně chvíli orestujte. Podlejte jej půlhrnkem vývaru a za míchání jej nechtejte nasáknout a vyvařovat. Těsně před vypařením přidejte další vývar a za stálého míchání postup opakujte, dokud rýže nezačne měkknout a “krémovatět”. Přidáme orestované houby shitake a dochutíme rissoto solí, pepřem a pro “sýrovější chuť” lahůdkovým droždím.
Já jsem risotto podávala s černými olivami, čerstvou nasekanou petrželkou a čínským zelím.