300g suché cizrny
2 větší cibule
4 velká rajčata (v zimě plechovku konzervovaných)
sladká paprika
kousek zázvoru (cca 1-2 cm, podle tloušťky)
Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší přípravu. Namáčení se doporučuje alespoň 10 – 12 hodin (přečtěte si článek o namáčení a vaření luštěnin). Vodu poté slijeme, doplníme čerstvou a vaříme na mírném plameni do měkka. To může zabrat 1,5 – 2 hodiny. Čas a energii ušetříme použitím tlakového hrnce. Část vývaru si ponecháme.
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji ve větším hrnci. Jakmile zezlátne, nastrouháme na ni zázvor, zaprášíme ji paprikou a necháme minutu ztmavnout. Přidáme předem uvařenou cizrnu, rajčata, osolíme a zalejeme 2 šálky vývaru. Vše necháme 15 minut společně povařit a poté tyčovým mixérem umixujeme na hrubější krém. Dochutíme bylinkami (bazalka nebo koriandr), popřípadě můžeme zjemnit rostlinnou smetanou nebo kokosovým mlékem.
Část cizrny můžeme odložit bokem do miska a přidat zpět až po mixování. Polévku také můžeme vylehčit tím, že při vaření přidáme nějakou škrobnatou zeleninu – brambory, batát nebo dýni. S mrkví by ale polévka byla příliš sladká.
Sháníte cizrnu? Kupte si ji ještě dnes online v eshopu Grizly.cz.