Kitchari

Kitchari
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:

1,5 hrnku rýže
0,5, hrnku červené čočky nebo mungo (nutno předem namočit)
rajče

cibule a jakákoliv sezóní zelenina
semínka a kvalitní olivový olej nebo ghí (pro vegetariány)
pokud máte, tak přidejte čerstvý koriandr

koriandr
kari
chilli

Postup:

Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče.

V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se koření rozvoní, tak přidáme pokrájenou zeleninu a zalijeme horkou vodou, aby zelenina byla pod vodou. Zeleninu dusíme do měkka asi 20 minut a dosolíme. Rýže s čočkou se vaří asi stejně dlouhou dobu – dokud se nevyvaří voda.

Můžeme dochutit ume octem a sojovou omáčkou. Posypeme semínky a čerstvým koriandrem. Toto jídlo je v ayurvédě považováno za velmi dobře stravitelné a vysoce výživné.

Související recepty