3/4 hrnku suché černé čočky
1/4 střední dýně hokkaido
1 lžička thajské curry pasty
1 lžička třtinového cukru
plechovka kokosového mléka
kokosový olej
limetka
1 hrnek jasmínové rýže (jako příloha)
Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a omyjte. Překrojte ji napůl a lžící vydlabejte měkký vnitřek se semínky. Dýni pokrájejte na měsíčky, osolte a pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 180 stupňů na cca 20 – 25 minut. Stačí do poloměkka, ještě se bude chvíli dusit. Pokud máte větší dýni, část odeberte předem na náš recept (stačí 1/4) a zbytek dopečte (zvlášť pokud ji budete ještě dále mixovat na polévku či pomazánku).
Až budete mít uvařenou čočku a upečenou dýni, na pánvi rozehřejte lžíci kokosového oleje. Přidejte lžičku třtinového cukru a nechce jej roztopit a lehce zkaramelizovat. Přidejte lžíci thajské kari pasty (zelenou nebo červenou), nechte ji na oleji krátce rozvonět. Přidejte na menší kousky pokrájenou dýni, čočku a zalijte vše kokosovým mlékem. Duste bez pokličky několik minut, dokud se mléko částečně nezredukuje.
Na závěr zakápněte pár kapkami limetkové šťávy (částečně stáhne pálivost) a přidejte nasekanou čerstvou nať koriandru. Minutu promíchete a odstavte z ohně.
Vhodnou přílohou je jasmínová rýže.
Červenou, zelenou, žlutou, hnědou i černou čočku koupíte online v eshopu Grizly.cz.