Jáhelník

Jáhelník
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 minut
Ingredience:

1 hrnek jáhel
2 hrnky vody (pro lepší chuť můžeme využít i jablečný mošt)
1 hrnek rostlinného mléka
2 velká jablka
1/2dcl řepkového nebo slunečnicového oleje
půl hrnku různého sušeného ovoce (rozinky, brusinky, pokrájené švestky či meruňky)
1 lžička mleté skořice

Postup:

Jáhelník je možné připravit dvěma způsoby – buď opět jáhly nejdříve uvařte (podobným způsobem, jako na kaši) a pak zapečte anebo můžete chytře spojit obojí dohromady a nechat uvařit a upéct najednou v pečící misce.

Skleněnou zapékací misku zlehka vymažeme kokosovým olejem. Jáhly spaříme horkou vodou a vložíme do misky společně se sušeným ovocem, vodou, rostlinným mlékem a olejem. Pořádně promícháme. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a navrstvíme nahoru.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C hodinu až hodinu a půl. Využít můžeme také remosku, jen v ní není narozdíl od skleněné formy tak snadno vidět, zda už se veškerá voda vstřebala. Až se tak stane, jáhleník je hotov. Necháme jej čtvrthodinku vystydnout a až poté krájíme, aby lépe držel při sobě.

Související recepty