100g hnědého cukru
100g jablečného neslazeného pyré (dodá koláči vláčnost a nadýchanost)
100g bílého rostlinného jogurtu (například kokosový nebo sójový)
80 ml rostlinného oleje (můžete použít i rozpuštěné veganské máslo)
1 čajová lžička kvalitního vanilkového extraktu
300 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1/2 čajové lžičky sody bikarbony
1 čajová lžička mleté skořice
1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky instantní kávy (volitelně, pro zvýraznění chuti)
2 hrnky jablek nakrájených na malé kostičky (cca 2 ks)
100g nasekaných vlašských ořechů (můžete použít také pekanové ořechy nebo mandle)
Poleva:
50g moučkového cukru
1 polévková lžíce tmavého třtinového cukru
1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
2 polévkové lžíce neslazeného rostlinného mléka (ovesné, mandlové mléko nebo kešu mléko)
1/4 čajové lžičky mleté skořice
- Troubu předehřejte na 175°. Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 23 cm a vysypte strouhaným kokosem, smíchaným s polohrubou moukou.
- Ve velké míse smíchejte třtinový cukr, jablečné pyré, jogurt, olej a vanilkový extrakt.
- Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou bikarbona, poté skořici, muškátový oříšek, sůl a instantní kávu. Vše opatrně smíchejte, dokud se těsto nespojí. Poté přidejte jablka a půl dávky nasekaných ořechů.
- Nalijte těsto do připravené formy a uhlaďte. Posypte zbývajícími ořechy.
- Pečte přibližně 40-45 minut. Koláč by měl být lehce vypouklý s barvou lehce dozlatova.
- Zatímco čekáte, až se koláč upeče, vymíchejte v míse cukry, vanilkový extrakt, rostlinné mléko a skořici. Vložte do mikrovlnné trouby, aby se rozpustil hnědý cukr.
- Chvilku po upečení koláč opatrně vyklopte a nechte cca 15 minut na chladicí mřížce stranou s ořechy nahoru.
- Vychladlý koláč lehce pokapejte cukrovou polevou. Dobrou chuť
Skladování: Jablečný koláč nebo jednotlivé plátky chlaďte ve vzduchotěsné nádobě po dobu 3 nebo 4 dnů. Při pokojové teplotě vydrží čerstvý asi 2 dny.