300 ml jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
120 ml vlažné vody
špetka soli
Placky čápátí se používají v indické kuchyní jako přílohové pečivo. Vyzkoušejte ho k sabdží, dhálům nebo salátům. Klíčový je správný výběr mouky. V e-shopech a indických speciálkách můžete koupit pro tento účel přímo určenou atta mouku, což je jemně mletá celozrnná pšeničná mouka. Nahradit se dá i tuzemskou variantou celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky.
Smíchejte mouku s vodou a špetkou soli dohromady a důkladně hněťte okolo 10 minut rukama. Přikryté utěrkou nechte těsto pár minut odpočinout. Poté jej rozdělte na 8 až 10 menších dílků a každý z nich ještě zpracujte rukama. Vytvarujte z něj kulatý bochánek a lehce omoučený jej vyválejte do velmi tenké placky.
Na středním plameni rozpalte pánev a opékejte nasucho po obou stranách, dokud se neutvoří tmavější skvrny. Správně by se na placce měly vytvářet středně velké bubliny, které zvětšíte přimáčknutím obracečky na placce. Placky vrstvíme na sebe, v autentické kuchyni se potírají máslem. Těm, kteří nechtějí nebo nemohou živočišné máslo, může posloužit kokosový olej nebo veganská alternativa másla.