250g kysaného zelí
3 velké brambory
namočené sušené houby
větší cibule
paprika (koření)
kmín
bobkový list
nové koření
200ml rostlinné smetany
olej
sůl
Do zelňačky (na Moravě zvané také kyselice) patří podle mnohých klobása. Zelňačka bez masa ale byla za chudých časů našich babiček a pradědů docela běžná. Výbornou chuť jí totiž dodají sušené houby, které ve velkém obsahují také onu pátou, delikátní chuť umami. Přes noc anebo alespoň na pár hodin houby necháme namočit ve studené vodě – kromě lesních se šikne třeba také jidášovo ucho. Přidat můžete také lžíci sojové omáčky, která vytáhne chuť.
Oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno a ve větším hrnci ji osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme kostky brambor a 2-3 minuty je restujeme za stálého míchání. Poté je zaprášíme paprikou a nakonec lžící hladké mouky. Lehce zahražíme, Osolíme, přidáme kmín, bobkový list a nové koření, zalijeme horkou vodou a přidáme propláchnuté kysané zelí. Vaříme, dokud brambory nezměknou.
Nakonec zahustíme rostlinnou smetanou (sojovou, ovesnou…). Báječnou konzistenci dostanete, pokud použijete tuhle domácí za pár korun. Podle hustoty polévky z ní můžeme mít i regulérní hlavní jídlo. Přílohou mohou být kromě chleba také uvařené ječné nebo pohankové kroupy.