Hrstková čočková polévka

Hrstková čočková polévka
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut + namáčení
Ingredience:

hrnek ječných krup
hrstky různých druhů neloupaných čoček (hnědá, červená, tmavozelená, beluga)
brambory, kořenová zelenina
česnek, majoránka
sypký zeleninový bujón / sůl

Postup:

Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo celozrnou rýži. Fazole či cizrnu opět s kroupami, ale tam už je nutné alespoň 12 hodin namáčet. Alespoň krátké namočení a slití namáčené vody a nahrazení čerstvou doporučuju ve všech případech.

Poté dolijeme alespoň na dvojnásobek čerstvou vodou, osolíme a necháme dojít k varu. Oheň stáhneme a podle druhu luštěnin přidáme podle doby nutné na jejich uvaření brambory či kořenovou zeleninu. Vaříme do změknutí. Ke konci přidáme prolisovaný nebo nadrobno nastrouhaný česnek a majoránku a finálně dochutíme. Polévku můžeme připravit také s menším množstvím vody velmi hustou jako hlavní jídlo.

Související recepty