2 velké cibule
500g lesních hub (alternativně hlíva)
3 stroužky česneku
200g rajčatového protlaku
koření: sladká + pálivá paprika, kmín, bobkový list, nové koření
sůl nebo sypký zeleninový bujón
lahůdkové droždí
Cibule pokrájíme podélně na měsíčky. Na oleji ji osmažíme až za zlatova. Zaprášíme lžičkou sladké a lžičkou pálivé papriky a půl lžičkou kmínu. Přidáme nasekaný česnek a vzápětí houby pokrájené na menší kousky. Podlejeme 100 ml vody a na mírnějším plameni a za občasného míchání necháme dusit. Ochutíme lžičkou soli nebo lžící sypkého zeleninového bujónu a přidáme 2-3 bobkové listy.
Až houby změknou, přidáme rajčatový protlak a 2 lžíce lahůdkového droždí a dusíme za občasného míchání dalších 10 minut. Na konci dochutíme solí, případně sójovou omáčkou. Podáváme s pokrájenými plátky čerstvé cibule, s houskovým knedlíkem nebo chlebem.