600 g brambor
200 g polohrubé mouky
sůl
1 velká cibule
1 miska kysaného zelí
1 balíček uzeného tempehu
1 lžička třtinového cukru
1 lžička jablečného octa
Brambory (varný typ B) oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla by vzniknout tužší hmota, aby se halušky ve vodě nerozpadaly. Propasírujeme je přes síto na halušky do horké vařící vody. Vaříme je zhruba 3 – 5 minut, kdy by měly vyplavat na hladinu.
Pokrájíme uzený tempeh na malé kostky a orestujeme je na oleji, dokud se na nich nevytvoří křupavá kůrčička. Zatím je odložíme na talíř. Oloupeme cibuli, pokrájíme na hrubo, necháme pomalu smažit na oleji. Po několika minutách přidáme lžičku třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme lžičku jablečného octa a necháme podusit, dokud se voda nevstřebá. Nakonec přidáme tempeh a společně prohřejeme.
Na talíři halušky smícháme s kysaným zelím a tempehem s cibulkou. Posypeme je lahůdkovým droždím a čerstvě namletým pepřem.