Celozrnné gnocchi se špenátem a uzeným tofu

Celozrnné gnocchi se špenátem
Počet porcí: 3 porce
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience:

Noky
500g brambor (varný typ C)
1O0g celozrnné mouky
větší špetka soli

Špenát
750 g čerstvých listů nebo 400 g mraženého sekaného špenátu
česnek, sůl, pepř, lahůdkové droždí

Tofu “slaninka”
1 velká cibule
1 balíček uzeného tofu

Postup:

Noky
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte cca 80 gramů mouky a vyhnětejte z něj nepříliš těsto. Utvořte tenké válečky, které pak pokrájejte na cca 5 cm dlouhé kousky a vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.

Špenát
Čerstvý špenát pokrájejte na hrubo a na troše oleje duste, dokud nezměkne. Pokud použijete sekaný mražený špenát (špenátový protlak nedoporučuji), nechte jej nejdříve povolit při pokojové teplotě. Jakmile se špenát vydusí a odpaří se část vody, ochutíme jej 2 stroužky protlačeného česneku, solí, pepřem a štávu můžeme lehce zahustit také lžící lahůdkového droždí.

Tofu slaninka
Cibuli pokrájíme na drobno a osmahneme na 2 lžících oleje cca 2 minuty. Poté přidáme uzené tofu, pokrájené na malé kostičky (cca 3x3mm), a obojí smažíme, dokud cibulka nezezlátne. Pokud použijeme pevnější tofu (jako je značka Sunfood), většinou už budete mít “tofu slaninku” s pěknou kůrčičkou. Měkčí tofu (Lunter) chce osmahnout delší dobu, můžete jej podlít jednou lžící sójové omáčky a jednou lžící vody a ještě chvíli dusit. Tofu pak bude mít výraznější chuť a získáte tak i šťavnatou slanou polevu.

Noky poklademe na talíř, přidáme špenát a nahoru pak přijde tofu slaninka. Kdo má rád pikantnější, můžete vše zostřit čerstvě namletým pepřem.

Související recepty