Fazolový guláš

Fazolový guláš
Počet porcí: 3 porce
Doba přípravy: 30 minut + vaření fazolí
Ingredience:

2 hrnky uvařených fazolí
1 hrnek vývaru z fazolí
velká cibule
3 větší brambory
200 g rajčatový protlak
1 lžíce lahůdkového droždí
koření: sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové koření, kmín, zeleninový bujón, majoránka

Postup:

Červené fazole namočíme přes noc (nebo 10 hodin) alespoň do dvojnásobku studené vody. Poté vodu slijeme a doplníme čerstvou, kterou osolíme. Fazole vaříme na mírném ohni do úplného změknutí, což může trvat i 90 minut. Nebojme se uvařit si rovnou větší množství fazolí, ať se čas využije efektivně. V lednici vydrží 4 – 5 dní, fazole využijete do polévky, na pomazánku nebo třeba karbanátky.

Fazole máme, tak se pojďme pustit do guláše. Na jemno nakrájenou cibuli smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Poté přidáme na menší kostky nakrájené oloupané brambory a pár minut restujeme společně. Stáhneme plamen, přidáme papriku (poměr sladké a pálivé si upravte podle toho, jak má být guláš pikantní) a svižného míchání ji necháme lehce osmahnout. Vše podlejeme vývarem, přidáme rajčatový protlak, bobkový list, pár kuliček nového koření, vše osolíme a okmínujeme.

Vaříme pod pokličkou, dokud brambory změknou. Přidáme vrchovatou lžíci lahůdkového droždí, které zajistí krémovější konzistenci, poté přidáme fazole a ještě pár minut provaříme, už bez pokličky, abychom nechali guláš zhoustnout. Na konci ještě ochutnáme a dochutíme a můžeme podávat.

Na talíři jej ještě posypeme majoránkou, nejlepší přílohou je celozrnné pečivo a nezapomeneme ani na zeleninu, šikne se především paprika a rajčata.

 

Mungo, adzuki, pinto, černé oko a další druhy fazolí koupíte online v eshopu Grizly.cz.

Související recepty