200g suché cizrny namočené přes noc
100g petrželové natě
větší cibule
3 stroužky česneku
mletý římský kmín
sůl
pepř
3 pl tahini pasty
Co je falafel? Jde o cizrnové kuličky ve stylu karbanátků, který je tradiční pochoutkou především v oblasti Blízkého východu. Servíruje se obvykle na talíři nebo v pita chlebu, s jogurtovou omáčkou, dresingem ze sezamové pasty tahini, zeleninou a podobně. Ochutnat jej můžete v mnohém z tuzemských stánků s gyrosem a kebabem. Narozdíl od jich je falafel vegetariánský a podle použité omáčky i veganský. Jaký je recept na falafel, pokud si jej chcete připravit doma?
Základem je cizrna. Ta obecně potřebuje dlouhé namáčení a vaření. V tomto případě se však pouze namáčí, tepelnou úpravu pak obstará smažení nebo pečení. Suchou cizrnu namočíme minimálně přes noc (doporučuje se až 12 hodin). Pokud mezi tím půjdete okolo, nelekejte se. Cizrna během namáčení praská. Vodu ráno vylejeme a necháme cizrnu řádně okapat. Poté ji semeleme s cibulí, česnekem a petrželí v mlýnku nebo kuchyňském robotu, můžeme přidat několik lžic tahini (pasta vyrobená ze syrových nebo opražených sezamových semínek). Osolíme, opepříme, přidáme nadrcený římský kmín, vše důkladně promícháme a v lednici necháme těsto ztuhnout. Kuličky tak budou lépe držet při sobě.
Z těsta tvarujeme placičky nebo kuličky. Ty smažíme ve větší vrstvě oleje do zlato-hněda. Druhou variantou je pečení falafelu v troubě, falafel je pak méně kalorický, ale také méně křupavý. Falafel podáváme společně s jogurtovým dipem (ve veganské verzi sójovým nebo třeba mandlovým). Tradiční přílohou je salát tabouleh (rajčata, petrželka kudrnka a kuskus), často se ale podává také v pita chlebu. Nezapoměňte na pořádnou dávku zeleniny.