1 menší dýně
250g suché červené čočky
1 cibule
olej na smažení
koření: garam masala, sůl
Na jaře jsem doma objevil ještě jednu dýni, kterou bylo třeba rychle spotřebovat. Napadlo mě, co z jí udělat dhál? Na řepkovém oleji jsem smažil nadrobno nakrájenou cibulku, zatímco jsem bokem očistil dýni a pokrájel ji na menší kousky. Jakmile cibule začala sklovatět, přidal jsem na olej dýni a občas promíchnul, dokud cibule nezezlátla. Přisypal jsem lžičku garam masala (můžete použíti i chuťově podobné kari), nechal jsem rozvonět a zalil vařící vodou. Přidal jsem červenou čočku (poměr čočky ku vodě je zhruba 1:3), osolil. Jakmile začala čočka nabývat, bylo potřeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se dhál nepřipaloval. Zhruba po půlhodině se čočka rozpadla hustou kaši. Ideální příloha je rýže, já jsem si v tomto případě připravil oblohu ze zeleniny a klíčků.