dýně hokkaido
100g – 150g kvalitní hořké čokolády
3/4 hrnku třtinového cukru
3/4 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku oblíbeného rostlinného mléka
1/4 hrnku holandského kakaa
1/4 hrnku oleje (řepkový nebo slunečnicový)
2ks vanilkového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky jedlé sody
špetka nastrouhaného nového koření
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
špetka soli
- Zbyla vám doma dýně? Upečte si výborné dýňové brownies! Jako první si potřebujeme připravit dýňové pyré – dýni překrojíme napůl a lžící vydlabeme semínka. Položíme do pekáče rozkrojenou částí dolů. Podlijeme hrnečkem vody a vložíme do trouby. Pečeme na 180°C cca 20 minut (záleží na velikosti dýně). Po vychladnutí lžící vydlabeme celý upečený vnitřek dýně a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
- Nyní si připravíme tři misky. Do jedné dáme hrnek dýňového pyré, půl hrnku třtinového cukru, čtvrt hrnku oleje a jeden vanilkový cukr. Metličkou rozmícháme.
- V druhé míse smícháme třičtvrtě hrnku polohrubé mouky, čtvrt hrnku holandského kakaa, jednu lžíci kukuřičného škrobu, špetku soli a čtvrt lžičky jedlé sody. Promícháme a přes síto prosejeme do první misky ke směsi. Vše důkladně smícháme dohromady. Přidáme rozpuštěnou čokoládu.
- Hotovou čokoládovou směs nalijeme na vymazaný a hrubou moukou nebo kokosem vysypaný plech (použila jsem plech na koláč, ale je možné použít klasickou formu na buchtu nebo formu na dort).
- V třetí misce smícháme hrnek dýňového pyré s půl hrnkem rostlinného mléka a čtvrt hrnkem třtinového cukru. Přidáme jednu lžíci kukuřičného škrobu, jeden vanilkový cukr a koření (půl lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého zázvoru, špetku nastrouhaného nového koření a špetku nastrouhaného muškátového oříšku).
- Hotovou dýňovou směs nalijeme na připravené těsto na brownies. Stěrkou nebo vařečkou lehce nahoře promícháme, aby vzniklo mramorové zdobení.
- Pečeme při 180°C 30-35 minut.
Tip 😉
Každý kousek brownies servírujte s kopečkem rostlinné šlehačky a posypaný nastrouhanou čokoládou.