Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:

1 menší dýně hokkaidó
0,5 l zeleninového vývaru
250 ml kokosového mléka
2 lžíce kokosového oleje
1/2 lžičky celého římského kmínu
1 lžička kari koření
malý kousek zázvoru
sůl a limetková šťáva
volitelně: nať z čerstvého koriandu

Postup:

Ve sklepě jsem objevil poslední loňské zásoby dýni z podzimu. Recept na dýňovou poléku už na Vegmanii mám, tak jsem tento udělal exotičtější díky přidání kari koření a kokosového mléka, které skvěle fungují dohromady. Jak na to?

Dýni hokaido očistíme, lžící vydlabeme měkkou část se semeny. Poté ji nakrájíme na menší kostky i se slupkou (ta dušením změkne). Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno.

V hrnci nechejte rozpustit kokosový olej, dokud se neroztopí. Přidejte římský kmín (ale jen pokud je v celku, drcený by se přímo v oleji spálil) a po krátké chvíli přidejte dýni. Zhruba 5 minut za občasného promíchání restujeme. Poté přidáme kari a zázvor a za stáleho míchání necháme vše krátce osmahnout.

Vše zalejte zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem a vaříme pod pokličkou zhruba 20 – 25 minut, dokud není dýně měkká a nezačíná se rozpadat.

Tyčovým mixérem vše rozmixujeme do hladka. Pokud je polévka řídká, za stálého míchání ji necháme už bez poklice ještě pár minut zhoustnout. Dosolte a připadně jemně okyselte limetkovou šťávou. Přidat také můžete na drobno nasekanou koriandovou nať.

Související recepty