2 cibule
1 střední hlávka kapusty
3 stroužky česneku
1 větší brambora
3 lžíce oleje
200 ml vody
1 lžička zeleninového bujónu
1 lžíce lahůdkového droždí
sůl a pepř podle chuti
Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na drobno. Zpěníme ji ve větším hrnci na oleji. Z kapusty odstraníme zvadlé listy, omyjeme ji a rozčtvrtíme. Pokrájíme ji na tenké nudličky. Jakmile cibule začne zlátnout, přidáme pokrájenou kapustu a cca 2 minuty ji osmahneme. Poté ji okmínujeme, zasypeme sypkým zeleninovým bujónem a podlejeme horkou vodou.
Oloupeme bramboru a na jemno ji přistrouháme do hrnce. Přiklopíme pokličkou a necháme za občasného promíchání 10 minut dusit. Poté poklici odejmeme a necháme kapustu dusit do měkka a odpařit část vody. Před koncem přidáme prolisovaný česnek a lžíci lahůdkového droždí. Zbyla voda by měla tvořit poměrně hustý sós. Podle chuti dosolíme a opepříme.
Veganské varianty dušené kapusty
alternativa masa
- marinovaný a upečený seitan nebo sójové kostky
- ohřátý uzený tempeh
- na malé kostičky pokrájené uzené tofu, osmahnuté do křupava
- “nemasové” kuličky – značku Garden Gourmet seženete v supermarketech Kaufland, Tesco, Globus, Billa, v Kauflandu mají také vlastní značku K Take It Veggie, veggie varianty svých kuliček nabízí i IKEA
příloha
- vařené brambory
- houskový celozrnný knedlík
- jáhlový knedlík