Dušená kapusta

Dušená kapusta
Počet porcí: 3-4 porce
Doba přípravy: 25 minut
Ingredience:

2 cibule
1 střední hlávka kapusty
3 stroužky česneku
1 větší brambora
3 lžíce oleje
200 ml vody
1 lžička zeleninového bujónu
1 lžíce lahůdkového droždí
sůl a pepř podle chuti

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na drobno. Zpěníme ji ve větším hrnci na oleji. Z kapusty odstraníme zvadlé listy, omyjeme ji a rozčtvrtíme. Pokrájíme ji na tenké nudličky. Jakmile cibule začne zlátnout, přidáme pokrájenou kapustu a cca 2 minuty ji osmahneme. Poté ji okmínujeme, zasypeme sypkým zeleninovým bujónem a podlejeme horkou vodou.

Oloupeme bramboru a na jemno ji přistrouháme do hrnce. Přiklopíme pokličkou a necháme za občasného promíchání 10 minut dusit. Poté poklici odejmeme a necháme kapustu dusit do měkka a odpařit část vody. Před koncem přidáme prolisovaný česnek a lžíci lahůdkového droždí. Zbyla voda by měla tvořit poměrně hustý sós. Podle chuti dosolíme a opepříme.

Veganské varianty dušené kapusty

alternativa masa

  • marinovaný a upečený seitan nebo sójové kostky
  • ohřátý uzený tempeh
  • na malé kostičky pokrájené uzené tofu, osmahnuté do křupava
  • “nemasové” kuličky – značku Garden Gourmet seženete v supermarketech Kaufland, Tesco, Globus, Billa, v Kauflandu mají také vlastní značku K Take It Veggie, veggie varianty svých kuliček nabízí i IKEA

příloha

  • vařené brambory
  • houskový celozrnný knedlík
  • jáhlový knedlík
Pavel Ovesný   Tagy: Kapusta   Kategorie: Hlavní chody

Související recepty