500 g sójových bobů
3,5 litru vody (+ další voda na namáčení)
špetka soli
Sojové mléko je mezi běžnými rostlinnými mléky unikátní. Jak obsahem bílkovin, tak vlastnostmi, které se blíží živočišnému mléku (například kysáním na jogurt příjemně houstne). Protože ale jde o luštěninu, je postup odlišný, než v případě třeba rostlinných mlék z ořechů. Především je potřeba jej uvařit.
Jak připravit domácí sojové mléko?
Výhodnější tak rovnou si udělat větší množství. Půl kilogramu sojových bobů (ideálně v bio kvalitě) namočíme na 10 – 12 hodin do studené vody. Pokusíme se promnout boby v rukách a zbavit je alespoň části slupek. Větší část oligosacharidů způsobujících nadýmání je právě v nich a mléko bude také chutnější. Slupky jsou lehké, takže při proplachování vyplavou spíše k hladině, a tak je můžete zcedit.
Namočené boby zalijeme 1 litrem vody a rozmixujeme je na hustou kaši. Doporučuji k tomu stolní mixér a mixovat směs na vícekrát. Tu pak přelijeme do většího hrnce, přidáme 2,5 litru čisté vody, špetku soli, promícháme a přivedeme k varu.
Stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme 15 – 20 minut. Občas zamícháme a také především na začátku sbíráme pěnu. Husté mléko necháme pro lepší manipulaci zchládnout a poté jej přecedíme přes plátno nebo jemnější cedník. Drť, která zůstane, se jmenuje okara a můžeme ji dále použít, třeba pro přípravu pomazánky.
Jak skladovat sójové mléko?
Mléko necháme zcela vychladnout a poté stočíme do čistých lahví. V lednici vydrží 3 – 4 dny. Doporučuji část nechat zfermentovat s probiotiky na jogurt. Ten vydrží běžně i více než týden.
Vyplatí se výroba domácího sojového mléka?
Jako velký fanoušek domácí přípravy jídla musím po několika pokusech smutně konstatovat, že bohužel ne. Namáčení a mixování jde poměrně rychle, kámen úrazu ale nastává s vařením. Sojové mléko hodně pění a také má tendenci se připalovat.
Ale nejméně příjemným procesem je cezení. Vařením mléko zhoustne téměř na řídkou kaši a pokud se nechcete udřít, je vhodné nejdříve použít hrubší cedník a odstranit hrubější drť a pak přes jemnější sítko přecedit ještě jednou, abyste dostali pěkné hladký nápoj.
Se započtením ceny sojových bobů a vašeho času je koupě hotového sojového mléka nejen pohodlnější, ale také výhodnější. Výrobci mají specializované stroje a také mají dostup k sójovým bobům z dobrých zdrojů.