1/2 hrnku ovesných vloček
1/2 hrnku kvalitního strouhaného kokosu
2 hrnky vody
Strouhaný kokos a ovesné vločky by doma měla mít každá správná hospodyňka. Patříte mezi ně? Pak máte všechno potřebné na domácí rostlinnou smetanu, kterou pořídíte do pár minut doslova pár korun.
I když lepší chuť dostanete s kvalitním kokosem. Nejvíce se mi osvědčil Bio strouhaný kokos od Country Life, je pěkně “mastný”. Běžné strouhané kokosy jsou často až příliš vysušené a mnoho vůně a chuti neudělají. Ten smíchejte v poměru 1:1 s ovesnými vločkami a zalijte je zhruba stejným objemem vody a nechat nabobtnat. Nejlépe přes noc, ale na rychlé použítí stačí s horkou vodou pár minut.
Pak je rozmixujte a prožeňte přes cedník nebo plátýnko. A rostlinná smetana je na světě. Díky škrobu na ohni krásně houstne a kokos jí dodává plnotučnou chuť. Pokud vám zbude, uložte ji v lednici. Mám vyzkoušeno, že vydrží zhruba dva dny.
Tipy:
- experimentujte s různými poměry vloček, kokosu a vody a najděte si svoji optimální hustotu a chuť
- vyzkoušejte místo ovsa jinou surovinu – bezlepkovou variantu vykouzlíte s pohankou
- rozmixovaný zbytek se dá využít do kaší – přidejte vodu, rozinky, nechte přes noc nabobtnat a ráno ohřejte
- k dochucení se výborně hodí kávová lžička lahůdkové droždí – v případě omáčky bude smetanová iluze takřka dokonalá
Kam se hodí tato smetana? vyzkoušejte třeba cizrnu na paprice nebo krémovou žampiónovou omáčku.