Domácí karobela

Domácí karobela
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 5 minut
Ingredience:

poleva na ovoce
cca 10 sušených vypeckovaných datlí
60g lískových ořechů
30g kešu (je možno je také nahradit lískovými ořechy)
2 lžíce praženého karobu
1dl voda

hustější varianta jako sladká pomazánka
cca 10 sušených vypeckovaných datlí
60g lískových ořechů
30g kešu (je možno je také nahradit lískovými ořechy)
2 lžíce praženého karobu
30g kokosového oleje

Postup:

Tuto báječnou karobelu můžete udělat ve dvou variantách – buď jako polevu na ovocný salát, kterému dodá větší sytost nebo jako sladkou pomazánku. V první variantě (určené k přímé spotřebě) můžete ořechy namočit přes noc, budou mít lepší stravitelnost. Vložíme je do mixéru, přidáme sušené datle (pokud máte méně výkonný mixér, můžete je také namočit), karob a vodu a rozmixujeme do hladka. Ovoce pokrájím na menší kousky, poleju karobelou a mám vydatnou snídani. Občas ještě před snídaní sportuju, takže do polevy přidávám i jednu odměrku (cca 12g) svého oblíbeného čokoládového proteinu.

Pokud chcete vyrobit sladkou pomazánku ala Nutella, ořechy nenamáčejte, nebo je pak dobře osušte (voda by snižovala trvanlivost). Použít můžete násobné množství a vodu nahraďte kokosovým olejem, roztopeným ve vodní lázni, aby se směs lépe mixovala. Z mixéru pak karobelu přemístěte do skleničky a skladujte v lednici (nejspíše ji sníte mnohem dříve, než by “prošla” trvanlivost).

Související recepty