Cizrnový guláš

Cizrnový guláš
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut + vaření cizrny
Ingredience:

100 g suché cizrny
3 větší brambory
větší cibule
sladká a pálivá paprika
koření: kmín, bobkový list, nové koření
zeleninový bujón
olej
sůl
hladká mouka na zahuštění

Postup:

Cizrnu přes noc namočíme do vody. Tu potom slijeme, vyměníme za čerstvou a vaříme do poloměkka (cca 45 minut). Na oleji osmažíme cibuli, jakmile začne zlátnout, přidáme na drobnější kostky pokrájeme brambory a necháme orestovat. Okořeníme polévkovou lžící sladké a pálivé papriky, promícháme, lehce zaprášíme hladkou moukou a mícháním ji necháme mírně zapražit. Podlijeme horkou vodou, osolíme, okmínujeme, přidáme bobkový list, nové koření a dochutíme zeleninovým bujónem.

Po chvíli přidáme zcezenou cizrnu a vaříme, dokud brambory nezměknou. Pokud není guláš dostatečně hustý, přimícháme hladkou mouku rozmíchanou v troše studené vody, ještě chutnější varianta je použít k zahuštění vločky lahůdkové droždí, guláš pak dostane osobitější chuť. Další, zdravější variantou zahuštění je hned po podlití do guláše najemno nastrouhat cuketu, která se během vaření rozpadne. Podáváme s celozrným pečivem.

Pavel Ovesný   Tagy: Cizrna Guláš   Kategorie: Hlavní chody

Související recepty