Cizrna na paprice

Cizrna na paprice
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 20 minut + vaření cizrny
Ingredience:

Varianta se smetanou
250g suché cizrny (namočené a uvařené)
1 velká cibule
200ml rostlinné smetany nebo hustějšího domácího mléka
koření: mletá paprika, římský kmín
sůl, popř. sypký zeleninový bujón
olej

Varianta s arašídy
300g uvařené cizrny
50g pražených arašídů
2 stroužky česneku
kousek zázvoru
koření: mletá paprika, římský kmín
sůl, popř. sypký zeleninový bujón
olej

Postup:

Cizrna na paprice je vegetariánskou či veganskou variantou jídla našich babiček, slepice na paprice. Můžete docílit různých chutí použitím různých druhů smetan (sojové, mandlové, ovesné). Nejchutnější výsledek docílíte s čerstvě uvařenou cizrnou. Ta obecně potřebuje dlouhé namáčení a vaření, takže ji musíte naplánovat alespoň půl dne před tím, než si ji chcete vychutnat.

Suchou cizrnu namočte minimálně přes noc (doporučuje se až 12 hodin). Pokud jste doposud využívali jen tu z plechovky, možná vás překvapí praskavým zvukem při bobtnání. Příště už budete vědět. Ráno vodu zceďte a přidejte čerstvou. Vařte na mírném ohni klidně i dvě hodiny. Cizrna by měla být krásně měkká, až se dá takřka namazat na chleba.

Recept na cizrnu na paprice s rostlinnou smetanou

Na pánvi prohřejeme 2 lžíce oleje. Cibuli oloupeme, pokrájíme na jemno a osmažíme do zlatova. Přidáme okapanout cizrnu, orestujeme společně s římským kmínem. Po dvou minutách přidáme mletou papriku a krátce necháme ztmavnout. Podlejeme půl hrnkem vývaru z cizrny. Necháme chvíli provařit, poté cizrnu zalijeme rostlinnou smetanou (výborná je domácí hodně husté mandlové mléko) a alespoň 10 minut vaříme (případně déle, pokud je omáčka příliš řídká a potřebuje zredukovat). Dochutíme solí nebo sypkým zeleninovým bujónem.

Cizrna na paprice s arašídovou omáčkou

Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na ní zlehka dvě třetiny cizrny společně s římským kmínem a mletou paprikou. Lehce podlijeme, aby koření nezhořklo. Mezitím v mixéru rozemeleme arašídy na prášek. Poté do něj přidáme zbylo cizrnu, kousek zázvoru a česneku a zhruba deci teplé vody a rozmixujeme na hladkou tekutou kaši. Zalijeme jí cizrnu na pánvi, dochutíme a dvě minuty vaříme. Pokud máte cizrnu uvařenou, nezabere celé vaření víc než 10 minut.

Nejvhodnější přílohou k oběma variantám je rýže. Smetanová cizrna ale dobře chutná i těstovinami (kolínka, vrtule).

 

Sháníte cizrnu? Kupte si ji ještě dnes online v eshopu Grizly.cz.

Související recepty