1 kg červené cibule
4 lžíce řepkového oleje
250 ml červeného vína
4 lžíce třtinového cukru
50 ml jablečného octa
1 lžíce ume octa
Červenou cibuli oloupeme a pokájíme na tenké půlměsíčky. V hrnci rozehřejeme olej a přidáme na něj cibuli. Osvědčilo se mi ji přidat nejdříve polovinu, nechat ji lehce změknout a pak přidat druhou část. Trvá to zhruba 10 – 15 minut podle intenzity tepla. Přidáme cukr a necháme několik minut prorestovat společně. Cibule pustí štávu a není ji třeba tolik míchat.
Poté přidáme ocet, ume ocet a víno a necháme za snížené teploty a občasného míchání probublávat a zredukovat množství tekutiny, dokud se nevytvoří sirupová konzistence. Trvá to zhruba půl hodiny. Ideální je si ji připravit, pokud zrovna trávíte čas v kuchyni vařením hlavního jídla.
Po skončení ještě horkou cibuli přemístíme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme a necháme zchládnout. Poté skladujeme v lednici.
Cibulovou marmeládu (nebo chcete-li čatní) můžete využít na vylepšení pomazánek, k čočce na kyselo, k zelí, haluškům a podobně.