středně velká hlávka brokolice
2 lžíce hrachové nebo cizrnové mouky
2 lžíce lahůdkového droždí
2 stroužky česneku
1/2 lžičky soli
1 lžička majoránky
větší špetka pepře
ovesné vločky na zahuštění
Nejdříve brokolici očistíme a rozebereme na menší růžičky. Dolní část stonku můžete oloupat a použít jako oblohu (chutná podobně jako kedlubna) nebo si jej ponechat na vývar. V mírně osolené vodě brokolici krátce uvaříme (stačí do poloměkka).
Rozmixujeme ji společně s luštěninovou moukou, lahůdkovým droždím, solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Brokolicové karbanátky mají méně výraznou chuť, takže se je nebojte přikořenit. Také do nich můžete volitelně přistrouhat půl kostky uzeného tofu.
Směs bude díky vařené brokolici poměrně vlhká, takže ji podle potřeby zahustěte jemnými ovesnými vločkami. Vytvarujte placičky a smažte je ve vyšší vrstvě oleje z obou stran do zlato-hněda. Pečené v troubě budou pochopitelně zdravější, ale v případě brokolice spíše doporučuji je osmahnout. Tuk je nositelem chuti, přebytečný olej ale nechce vsáknout do ubrousku.
Podávejte je se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší, k vařeným bramborám si připravte dip na namáčení (z rostlinného jogurtu nebo třeba tahini pasty).
Hledáte další inspiraci? Pak si přečtete náš článkový speciál zaměřený na čistě rostlinné karbanátky, ať už je děláte z hub, čočky, pohanky nebo třeba tempehu.