Bramborový guláš

Bramborový guláš
Počet porcí: 3-4 porce
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:

2 cibule
5 větších brambor
1 lžíce cizrnové nebo hrachové mouky
2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
2 lžíce lahůdkového droždí
0,75l horké vody
koření: sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové koření, kmín, zeleninový bujón, majoránka

vylepšení: 150 g namarinovaného seitanu

Postup:

Cibule oloupeme a pokrájíme na drobno. Smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Poté přidáme na menší kostky nakrájené oloupané brambory a pár minut restujeme společně. Stáhneme plamen, přidáme papriku (poměr sladké a pálivé si upravte podle toho, jak má být guláš pikantní) a svižného míchání ji necháme lehce osmahnout. Přidáme lžíci luštěninové mouky (je významně výživnější než běžná mouka a pomůže guláš zhoustnout) a krátce zamícháme a zapražíme s bramborami a cibulí.

Vše zalejeme horkou vodou, přidáme půl lžičky soli, kmín, bobkový list a pár kuliček nového koření. Pod pokličkou vaříme cca 15 minut a občas promícháme, u dna se může guláš lehce přichytávat.

Jakmile jsou začínají brambory měknout, přidáme rajčatový protlak (zralá rajčata jsou bohatá na chuť umami) a vrchovatou lžíci lahůdkového droždí, které společně zajistí krémovější konzistenci. Povaříme pár minut už bez pokličky a čatěji mícháme, guláš se tak přirozeně zahustí. Na konci ještě ochutnáme a dochutíme a úplně na závěr přidáme majoránku, která rychle ztrácí aroma.

Můžeme podávat, nejlepší přílohou je celozrnné pečivo.

Samotný bramborový guláš není příliš bohatý na bílkoviny. Pokud jej chcete přiblížit klasickému buřtguláši, můžete přidat už na cibuli předem namarovaný seitan nebo sójové maso. Také můžete přidat uvařené luštěniny – hodí se sem předemvším fazole ledvina, bílá fazole nebo cizrna.

Související recepty