2 velké lilky
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
2-3 lžíce tahini pasty
šťáva z citrónu
1 lžička římského kmínu, sůl
Lilková sezóna je tu. Už jste vyzkoušeli plněné lilky, zapečené lilky, udělali jste je na grilu a přidali do rizota… a stále vám zůstávají další fialové plody na použití… A znáte Baba Ganoush? Na tuhle orientální pomazánku spotřebujete lilků hned několik. Pečou se totiž v troubě, čím se odpaří část vody a ubydou tak na objemu.
Ingredience vám nejspíše hodně připomenou recept na hummus. Existuje více variant, ale v té jedné se baba ganoush skutečně liší jen tím, že místo cizrny jsou tu lilky. Ty nedříve omyjeme, a pak v řadách podélně propícháme slupku vidličkou, aby měla při pečení odkud unikat voda v podobě páry.
Předehřejte troubu/remosku na 180 °C a lilky pečte na plechu cca 45 minut. Povrch budou mít hodně zkrabatělý a budou hodně měkké. Nechte je vychladnout, opatrně rozkrojte a vydlabejte lžící všechnu měkkou dužinu.
Pokud nemáte římský kmín nadrcený, vhoďte lžičku do nádoby stolního mixéru a prožeňte na několik otáček. S ostatními ingrediencemi už by se neposekal tak dokonale. Přihoďte oloupaný česnek, posekaný na menší kousky, olivový olej, tahini pastu a dužinu z lilků. Lehce osolte a rozmixujte do hladka. Vyzkoušejte a podle chuti dolaďte solí a citrónovou šťávou.
Servírujte posypané čerstvou natí s pečivem nebo jako dip k pečené zelenině.