1 hrnek amarantu
3- 4 hrnky vody
1/4 hrnku rozinek
na posypání a obložení
chia semínka
goji
banány
strouhaný kokos
Amarant skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, vitaminy skupiny B a vitamin E, omega 3 mastné kyseliny a také 15 – 18% bílkovin s kompletním spektrem esenciálních aminokyselin. Není to dost dobrý důvod jej zařadit do jídelníčku? Při vaření ovšem dělá šlem, který se příliš nehodí do rizot a ani jako příloha není zrovna oslnivý. Kde má ale navrch, jsou právě kaše.
Podle toho, jak chceme kaši hustou, zalijeme hrnek amarantu 3-4 hrnky vody, přisypeme rozinky a ideálně necháme přes noc namočené. Vaříme zhruba 20 minut a hlavně ke konci je třeba kaši občas promíchnout. Servírujeme v miskách, které doplníme dalším ovocem a semínky – já jsem přidal na kolečka nakrájený banán, chia semínka, kustovnici čínskou aka goji a strouhaný kokos.