Kurzy veganského vaření jsou zpět! Novinkou je celovíkendový kurz

Týdenní veganský jídelníček

Chystali jste se na mé kurzy veganského vaření a váhali jste tak dlouho, až jsem je přestal organizovat? Mám pro vás dobrou zprávu – po více než dvouleté pauze od jara 2024 opět pořádám živé kurzy. Ve svém zrekonstruovaném domě v Kobylé nad Vidnavkou na severní Moravě nabízím kromě obou mých už “klasických” jednodenních kurzů alternativ masa (tofu, tempeh, seitan) a luštěnin nově i celovíkendový formát i s ubytováním pro ty, kteří to mají na Jesenicko daleko.

Tento kurz pokrývá všechny hlavní oblasti rostlinné stravy: vaření z luštěnin a alternativ nejen masa, ale také mléčných výrobků. Ukážeme si tak principy výroby rostlinných mlék, kysání jogurtů, kefíru a tvarohu nebo přípravu mazacích i pevných (ne)sýrů. Výhodou víkendového kurzu je, že můžete vidět celý proces od samého začátku. Jsem přesvědčený, že kurz s podobnou šíří záběru v ČR opravdu nikdo jiný nedělá.

A jako poslední možnost pak nabízím i individuální kurz vaření, kdy přijedu naopak já za vámi a poskládám vám program “na klíč”. Tento kurz je vhodný jako narozeninový dárek pro dvojici. Také jej využili profesionálové z jiných oborů: pomáhal jsem například obměnit menu v penzionu pořádajícím jógové pobyty nebo fitness specialistům, kteří si chtěli rozšířit obzory z oblasti rostlinný jídel.

Čím se mé kurzy odlišují od konkurence? Naučím vás nejen pár univezálních receptů, které můžete využít pro každodenní vaření, ale snažím se také u každé suroviny nastínit, do kterých dalších typů jídel ji můžete využít. Často vaříme dvě jídla zároveň, abychom si ukázali co nejpestřejší paletu jídel, která je možné z rostlinných surovin připravit.

Představujeme si také základní dochucovadla (sójové omáčky, miso, různé druhy solí…), u kterých vysvětluji, kam se které z nich hodí a ukazuji různé vychytávky, které používám. V neposlední řadě přidávám také různé výživové tipy – dozvíte se třeba, proč je pro běžné vaření lepší řepkový než slunečnicový olej. Zkrátka spíše než na vypilované tříchodové menu můžete na mých kurzech očekávat širší exkurzy do světa rostlinné stravy.

Kurz Veganské vaření – seitan, tempeh či tofu

Čeká nás vaření plné rozmanitých chutí – od české klasiky až po exotiku jako indické nebo thajské jídlo, vše ve veganských alternativách. Vyzkoušíme tofu, tempeh, seitan, ale i červenou čočku nebo houby shitake. Ukážu vám, jak vykouzlit něco rychlého jen s mixérem, a také otevřeme moje spíže, abychom objevili ingredience, které možná nevyužíváte každý den. K tomu přidám spoustu triků, díky kterým bude vaše vaření ještě jednodušší a pestřejší.

Termíny a další podrobnosti »

Luštěniny v receptech světových kuchyní

Na kurzu si ukážeme luštěniny v pestré paletě chutí a možností. Od pomazánek přes polévky až po hlavní jídla a dokonce i sladkou variantu. Hrách, cizrna, sója, fazole a čočka budou naši hlavní parťáci a ukážeme si nejen mexické nebo indické klasiky, ale také prostá jídla našich prababiček. Dozvíte se, jak je připravit tak, aby chutnaly skvěle (včetně správného namáčení a vaření) a které z nich můžete dokonce nechat naklíčit.

Termíny a další podrobnosti »

Namáčení a vaření luštěnin

Víkendový kurz (luštěniny, alternativy masa i mléka)

Celovíkendový kurz vás provede vším podstatným, co rostlinná strava nabízí. Naučíme se připravovat jídla z luštěnin, alternativ masa (tofu, tempeh, seitan) a také ořechové alternativy mléčných výrobků – od rostlinných mlék přes jogurty až po sýry. Společně si vyzkoušíme pomazánky, polévky, svačiny i hlavní jídla, která skvěle zapadnou do každodenního menu. Do toho si přidáme ukázky klíčení, fermentace a základy dochucování.

Termíny a další podrobnosti »

Individuální kurzy rostlinného vaření na míru

Kurz podle vašich představ? Není problém! Můžu vám připravit individuální kurz na konkrétní termín, klidně přímo u vás doma. Z mých kurzů, jako je Veganské vaření (tempeh, tofu, seitan…), Luštěniny světových kuchyní nebo Rostlinné alternativy mléčných výrobků (jogurty, sýry…), namícháme ideální mix. A pokud budete chtít, přidáme ochutnávky, klíčení nebo základy sestavení vyváženého jídelníčku. Po domluvě mohu tento kurz uspořádat nejen o víkendu, ale také v pracovních dnech (např. večer).

Další podrobnosti »

Místo konání

Kromě individuálního se všechny kurzy odehrávají v Kobylé nad Vidnavkou (mapa). Kobylá je vesnička v nejsevernějším výběžku Moravy, obklopená rozlehlými pastvinami a panoramatem Rychlebských hor a Jeseníků na obzoru.

Veřejnou dopravou je možné do ní dojet vlakem přestupem v Lipové lázni, která leží na trati Jeseník – Zábřeh na Moravě. S jedním přestupem můžete dojet z Olomouce (odjezd 6.56) nebo Brna (5.22), dvěma přestupy z Pardubic (6.22) nebo Prahy (5.22). Začátek i konec jednodenních kurzů je sladěný s příjezdy (v 9:39) a odjezdy vlaků (16:18), od zastávky je místo konání 150 metrů.

Autem vede cesta z vnitrozemské Moravy přes Šumperk, Červenohorské sedlo a Jeseník, od Ostravy po hranicích s Polskem a z východních Čech je nejvhodnější volit cestu přes Polsko (Náchod – Klodsko – Javorník nebo Miedzylesie – Klodsko – Javorník).

Pro návštěvníky kurzů z větší dálky jsem po domluvě schopen nabídnout možnost přespání i u jednodenních kurzů (noc před kurzem či po kurzu).

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články