Edamame budete nejspíše znát z různých zahraničních blogů, instagramových fotek misek hojnosti a možná také z některých veganských bistrech, zaměřených na asijsou kuchyni. Zatímco v východních asijských zemích se konzumují už několik tisíc let, u nás příliš rozšířené nejsou. Jejich popularizace přichází především se zájmem o zdravou stravu a právě veganství.
Co jsou to edamame? Mladé zelené fazolky ještě nedozrálých sojových bobů, populární především v Japonsku. Nabízí se srovnání s fazolovými lusky a hráškem, jako zeleninovým předstupněm budoucích luštěnin. Narozdíl od fazolí se ale příliš vláknité lusky nekonzumují a narozdíl od hrášku, který se jí syrový, edamame potřebují alespoň krátkou tepelnou úpravu.
Edamame se kromě atraktivní, světle zelené barvy a příjemně sladké chuti (pro niž se jim někdy přezdívá „sladké sójové boby“), mohou pochlubit také mnoha výživovými benefity, typickými i pro sóju. Je to především okolo 12 gramů bílkovin (pro srovnání, hrášek má okolo 5 gramů), zhruba 6 gramů tuků, z vitamínu především vitamíny C, K a také některé vitamíny ze skupiny B (B6, kyselina listová) a minerály jako je vápník, hořčík nebo draslík.
Kde sehnat edamame?
Edamame seženete především v asijských speciálkách, internetových obchodech a jejich kamenných prodejnách. Nejčastěji je koupíte mražené (jak vyloupané, tak s poněkud chlupatým luskem) nebo konzervované ve slaném nálevu.
Konzervované můžete použít přímo, mražené potřebují alespoň 2 – 3 minuty blanšírovat ve vařící vodě, ohřát na páře nebo osmahnout na pánvi. Ty, kteří rádi argumentují lokálostí potravin, možná překvapí, že sóju (a tudiž i edamame) můžete vypěstovat i v Česku. Je to ale rostlina teplomilná, má ráda hodně slunce a tepla a vyhovují jí spíše jižnější oblasti.
Kam s nimi
Narozdíl od zralý bobů obsahují edamame jen málo sacharidů (okolo 10 procent, polovinu tvoří vláknina), takže se šiknou ve chvíli, pokud v jídelníčku chcete jejich množství snížit (ať už kvůli diabetu, hubnutí, nebo např. při protikvasinkové dietě). Edamame málokdy tvoří v jídlech základní surovinu, ale díky jejich příjemné chuti s nimi můžete vylepšit:
- zeleninová rizota
- polévky (především ty vývarové, aby byly sytější a výživnější)
- různé asijské stir fry, tedy směsi rychle smažené na pánvi, např. s rýžovými nudlemi
- poke či buddha bowl – “misky hojnost”, které kombinují všechny základní suroviny (obiloviny, luštěniny, zeleninu, ořechy a semínka)
- curry omáčky s kokosovým mlékem a rýží
- zeleninové saláty (nezapomeňte na krátkou tepelnou úpravu bobů)
- jako snack na grilovačce či party třeba vedle oříšků a oliv
Pokud patříte k těm, kteří rádi zkouší nové potraviny a chutě a mají ve svém jídelníčku rádi pestrost, a edamame ještě neznáte, určitě se po nich při svém dalším nákupu poohlédněte.