“Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem,” pronesl už před mnoha a mnoha stovkami let Hippokratés. Tento citát je také hlavním motivem dokumentárního filmu z dílny Jamese Colquhouna a Laurentina ten Bosche “Food Matters” (www.foodmatters.tv). Ti do svého snímku zahrnuli celou řadu bolístek současného světa stravování a zdravotnictví a odhalují souvislostí mezi nimi.
Počínaje přílišnou konzumací zpracované a vařené stravy, přes fakta, že většina běžných lékářů nemá o výživě zvlášť velké povědomí, nepátrá po příčině nemocí, ale lečí její následky, a konče astronomickými sumami vynakládanými na výzkum rakoviny, aniž by se její léčitelnost příliš zlepšovala.
Dokument také poukazuje na zjevné propojení lékařů, předepisovaných léků a farmaceutického průmyslu, a jeho vlivu na očerňování alternativní léčby vážných nemocí, protože prostě dostatečně “nevynáší”.
A jaký je podle oslovených lékařů a vědců recept na zdraví v dnešní době plné lákadel ve formě cukrů, modifikovaných škrobů, umělých sladidel, konzervantů, přepáleného tuku a jednoduchých řešení “kouzelných pilulek”? Zaměření se na zdravá jídla s velkým podílem syrové stravy ve formě ovoce, zeleninových salátů a šťáv, konzumovat superpotraviny s vysokým obsahem vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Žijeme sice déle, ale jsme stále nemocnější. “Jak složité je ale správně jíst, pít zeleninové džusy a cvičit?,” ptá se na konci filmu jeden z vystupujících lékařů. “Na to přece nepotřebujete žádný titul. Důvod, proč to většina lidí ještě nedělá, je malá zodpovědnost k sobě samým.”
Film už bohužel není k dispozici k online shlédnutí