Piniové oříšky jsou loupaná semínka šišek typu borovice druhu Pinus pinea, který tvoří zvláštní deštníkovou korunu. Původně pocházejí z oblasti Středomoří, vyžadují teplé podnebí. Mezi producenty pinioných oříšků patří především Rusko a Čína.
Piniové oříšky obsahují až 68 procent tuku, 14 procent bílkovin a 13 procent sacharidů. Z vitaminů je významný především vitamin B1 a z minerálů hořčík a železo.
Tyto oříšky s máslovu chutí a jemným pryskyřicovým aroma se často používají při výrobě pest. Zkuste je rozmixovat s hrstí bazalkových lísků, olivovým olejem a česnekem, uskladněte v lednici a používejte do ještě teplých těstovin.
Stejně jako další oříšky a semínka můžete pinie kromě přímého mlsání použít do kaší, müsli nebo salátů či posypání dezertů.
Kupte si piniové oříšky v eshopu Grizly.cz.