Arašídy

Arašídy či také burské oříšky
25. 02. 2020   Pavel Ovesný   Potraviny

Arašídy jsou považovány za ořechy, ale z botanického hlediska se jedná o luštěninu. Mohou se pochlubit 25% bílkovin a zastoupením řady minerálů. Orestované buráky se hodí do kaši a müsli, populární jsou také v kung-pau nebo pad thai.

Slunečnicové semínko

Slunečnicové semínko
05. 01. 2020   Pavel Ovesný   Potraviny

Slunečnicová semínka jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu E a vitamínu B1 a skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. Obsahují vysoké množství hořčíku, selenu, zinku, železa, vápníku a fosforu. Jsou jedním z nejvhodnějších zdrojů kyseliny listové.

Kešu ořechy

Kešu ořechy
29. 07. 2019   Pavel Ovesný   Potraviny

Kešu ořechy jsou skvělou surovinou pro rostlinnou kuchyni. Připravíte z nich lahodnou smetanu, krém na dorty, oříškové máslo, pevnější i mazací “sýry”. Skutečnou lahůdkou je pak kešu máslo.

Rejuvelac

Rejuvelac
31. 03. 2019   Pavel Ovesný   Potraviny

Rejuvelac je nápoj z prokvašeného naklíčeného obilí. Jeho chuť není nijak výrazná, ale může být vhodným startérem pro výrobu fermentovaného ořechového sýru nebo obilné kaše. Jak rejuvelac připravit?

Římský kmín

Římský kmín
04. 08. 2018   Pavel Ovesný   Potraviny

Římský kmín má s běžným evropským kmínem společný jenom vzhled. Dodává charakteristickou chuť i vůni mnoha indickým pokrmům (např. v populární kořenící směsi garam masala), vyskytuje se také v mexickém koření chilli con carne, našinec ho bude znát z receptu na hummus.

Přehled certifikátů

Přehled certifikátů
06. 07. 2018   Pavel Ovesný   Eko&Bio

Na českém trhu existuje celá řada certifikátů, které signalizují etický či jinak ohleduplný přístup k výrobě produktů. Prohlédněte si přehled těch nejčastějších, které můžete nalézt na kosmetických výrobcích a prostředcích pro domácnost.

Datle

Datle
20. 05. 2018   Pavel Ovesný   Potraviny

Datle jsou skvělým zdrojem glokózy a sušené jsou univerzálním pojivem a sladidlem, ať už jde o korpusy raw dortů, tyčinek nebo dalšího nepečeného cukroví.

Spirulina

Spirulina
28. 02. 2018   Pavel Ovesný   Potraviny

Spirulina není řasa, ale sladkovodní sinice. Nachází se v jezerech v tropických a subtropických oblastech. Její popularita v posledních letech ale mnohonásobně převyšuje poptávku, proto se pěstuje (především v Japonsku).