Olej v hlavní roli ústní hygieny! Je oil pulling dávný přežitek nebo odvěký tajný recept na zdravý chrup? Na vlastní zuby jsme otestovali voňavý ústní olej, ve kterém se mimo jiné potkali šalvěj, hřebíček nebo kardamom.
Bezoplachový kondicionér? A ještě v bio kvalitě? Ano, takovou kvalitní péči můžete svým vlasům dopřát díky italské značce laSaponaria a jejich kondicioneru s moringou a lněným semínkem.
Tato netradiční těstovina je dnes rozšířena takřka po celém světě, původně pochází ze severoafrické kuchyně, kde tvoří jednu ze stálic jídelníčku. Vyzkoušeli jste už zeleninový kuskus nebo některou ze sladkých variant?
S tapiokou se nejčastěji setkáte v podobě mouky nebo perel. Je snadno stravitelná a snadno přejímá chutě potravin, se kterými ji zpracujete. Ať na slano či na sladko.
Čirok je zcela neprávem v naší kuchyni opomíjen. Dejte však této bezlepkové obilovině šanci a získáte nejen přímý zdroj vlákniny a bílkovin, ale i nové chutě běžných receptů. Ať už jde o kaše, rizota nebo pečení.
Domácí kváskové pečivo se s tím kupovaným nedá srovnat. Chutná skvěle, vydrží dlouho čerstvé a díky fermentaci je zdravé. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, rozhodně zajděte na nejbližší farmářský trh. Nebo ještě lépe – upečte si svoje vlastní.
Ocet je skvělým dochucovadlem, konzervantem i pomocníkem při úklidu celé domácnosti. Používáte všechny druhy octů, nebo sázíte na osvědčenou klasiku? Každý se totiž hodí na něco jiného a chuť jídla s nimi dostává úplně jiný rozměr.
Umeocet patří mezi skvělá dochucovadla. Hodí se všude tam, kde potřebujete spojit slanou a kyselou chuť. Ať je to tradiční čočka na kyselo, kulajda či koprovka, tak různé marinády a dresingy.
Žampiony – rychlá snídaně i základ pro výtečný oběd. Žampiony nabízí široké spektrum možností a na letní sezonu grilování jsou přímo jako stvořené. Zkuste je třeba marinované nebo jako portobello steak.
Tibi krystaly jsou malá bílá zrnka osídlená bakteriemi a kvasinkami. Fermentací z cukrem vzniká vodní kefír. Z nej můžete získat skvělou bublikatou limonádu nebo jej použít jako startér na výrobu domácího rostlinného kefíru – třeba z mandlí.
Ovesné vločky by neměly chybět prakticky v žádném jídelníčku. Jsou mimořádně zdravé, snadno dostupné a až na výjimky dobře stravitelné. Kromě staré známé ovesné kaše se přidávají také do karbanátků, polévek nebo lívanců.
Mléko, jogurty, chipsy, máslo a mnoho dalšího. Málokterá surovina se může pochlubit tak všestranným využítím, jako je kokosový ořech. Pojďme společně nakouknout pod jeho pevnou skořápku, kam s ním.
Fermentace je jednou z prastarých technika uchování potravin. Jídlo zkvašením zlepšuje svoji stravitelnost, chuť a pomáhá posilovat přirozenou obranyschopnost. Mezi nejznámější fermentované výrobky patří kvašená zelenina, jogurty nebo kváskové pečivo.
Pohanka byla součástí jídelníčku našich předků už před stovkami let. Seženete ji ve formě krupek, lámanky, mouky nebo bulguru a využít ji můžete od zavářky do polévky přes kaše a cukroví až po krekry nebo semínkový chleba.
Miso je fermentovaná pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Obsahuje onu pátou chuť umami a v kuchyni slouží především jako cenné a zároveň zdravé dochucovadlo.