Zvířata jen jako součástky na maso. To v případě tzv. rychlokuřat rozhodně není nadsázka. Spolek Obránci zvířat v nové kampani Rychlokuřata upozorňuje na utrpení těchto přešlechtěných kuřat a vyzývá obchodní řetězce, aby je přestaly prodávat.
Od dětství je milujeme na koláčích, ve švestkových knedlících nebo v povidlech. Jsou nenápadné, všudypřítomné a dokonce se hodí i do slaných jídel – a to je důvod, proč se na švestky podívat zblízka!
Svojí strukturou připomíná trhané maso a často se právě tak (nejen) ve veganské kuchyni využívá. Řeč je však o jackfruitu, který je vůbec největším ovocem na světě. Pro kulinářské experimentování sáhněte po jeho ještě nezralé dužině.
Mezinárodní organizace ProVeg International žádá Evropskou komisi, aby do svého školního programu na podporu distribuce ovoce, zeleniny a mléčných výrobků zařadila také jeho rostlinné alternativy. Její iniciativu můžete podpořit podpisem petice.
Chorvatská kuchyně není vegetariánství natož veganství příliš přátelská. Možnosti tu ale jsou. Přinášíme základní přehled tradičních rostlinných jídel i těch, které lze poměrně snadno připravit ve veganské verzi. A spoustu dalších tipů navrch.
Zelenina v různých podobách by měla tvořit na objem až třetinu toho, co za den sníme. Jaké jsou vhodné kuchařské úpravy zeleniny? A je vhodné některé druhy zeleniny upřednostnit?
Kedlubny jsou vhodné k baštění za syrova i k tepelné úpravě. Jejich nabušené výhody si můžete vychutnat v pověstném zelí, ale také v polévce, plackách a dokonce existují i kedlubnové hranolky. Přečtete si o ní víc a při příštím nákupu si jich přineste rovnou dvojnásobek.
Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší velikostí semen i barvou. Spojuje je významné množství bílkovin i minerálů a vitaminů. A jejich využití je nadmíru pestré – od polévek a pomazánek přes karbanátky, kaše až po hlavní jídla.
Mořské řasy jsou často označovány jako mořská zelenina. Jsou plné vitaminů, minerálů a i v malém množství dokážou výrazně zvýšit nutriční hodnotu jídel. Není to dost důvodů, proč je zařadit do jídelníčku?
Sója je považována za symbol veganství. Složit plnohodnotný rostlinný jídelníček ale lze docela dobře i bez ní. Navíc dnes existuje řada alternativ, jako je tempeh z lupiny, miso z hrachu nebo celá řada jiných rostlinných mlék.
V dnešních dětských obědech chybí zelenina, ovoce i luštěniny. Současná situace vyčleňuje nejen vegetariány a vegany, ale také mnohé potravinové alergiky. Nepříznivé podmínky se snaží změnit kampaní Pestré jídelny nezisková organizace NESEHNUTÍ.
Lívance jsou snídaňovou pochoutkou, kterou miluje snad každý. I v rostlinné variantě mohou být od těch tradičních k nerozeznání. V našem lívancovém speciálu najdete postupy a recepty na lívance vločkové, kynuté, jogurtové, proteinové i slané.
Zázvor už po tisíciletí hraje významnou roli v čínské a indické medicíně i kuchyni. Za jeho léčebnými i výraznými chuťovými přednostmi stojí éterické oleje, zázvorová silice a “pálivá” látka zvaná gingerol.
Gomasio je semínková sůl, vyráběná nejčastěji ze sezamu, ale také dalších semínek. Použít jej můžete k dochucení polévek, salátů, brambor a příloh jako je rýže, pohanka či bulgur.