Někteří vůbec nesvačí, jiní si vystačí s kouskem ovoce. A pro ty ostatní je tu svačinový speciál, plný tipů na zdravé svačiny. Mimo jiné se můžete inspirovat recepty na domácí müsli tyčinky, granolu, jáhlový koláč nebo pomazánky.
Znají ji všichni, její dary však využívá málokdo. Pampeliška byla pro organismus od pradávna ceněnou rostlinou a ani dnes tomu není jinak. V kuchyni využijete její kořen, listy i květ. Přečtete si, jak z ní vyrobíte čaj, kávu, sirup nebo med.
Které potraviny a suroviny patří mezi favority mých kuchařských zásob? Dopustit nedám třeba na sušená rajčata, houby shitake, semínka a zrníčka ke klíčení. Z dochucovadel pak sojové omáčky Shoyu a Tamari nebo lahůdkové droždí.
Ořechová a semínková másla se mohou pochlubit skvělými nutričními vlastnostmi. Nahraďte jimi olej v pomazánkách a získáte více výživy a méně kalorií. Hodí se i na palačinky, do ovocných salátů nebo na přípravu různých dresingů.
Široké aromatické listy medvědího česneku oživí polévky, hodí se pro přípravu pest do těstovin a na posypání pomazánek nebo do špenátu. Působí také jako přírodní antibiotikum a připisuje se mu pozitivní vliv na celou řádu obtíží.
Kurkuma už je dnes natolik rozšířená, že snad není nikdo, kdo by ji neznal. Využívá se v kuchyni, ke kosmetickým účelům a tvoří jeden ze základních pilířů Ajurvédy. Pojďme se podívat, jaké má kurkuma účinky, o jakou rostlinu se vlastně jedná a jak ji používat.
Rýžové nudle nebo rýžový papír se rychle zabydlují i na evropských talířích. Víte, jak správně rozeznat jejich jednotlivé druhy? A znáte vychytávky, jak si s nimi obohatit jídelníček?
Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří bezesporu snaha zhubnout a jíst zdravěji. Přečtěte si, jak s hubnutím začít a docílit, abychom opravdu dosáhli svých cílů.
Bojíte se o nedostatek bílkovin? Pravděpodobně zbytečně. Jsou to vitamíny B12, D, minerály jako vápník, železo, jód, zinek nebo selen a také omega-3 mastné kyseliny, na co je potřeba si při rostlinném jídelníčku dát pozor. Jaké se jsou jejich vhodné zdroje a které je nutné doplňovat?
Je výhodnější získat vitamíny a minerály ze stravy nebo z doplňku. Podle čeho si vybíráte výživový doplněk? Jsou vhodnější liposomální nebo organické varianty? Po přečtení tohoto článku budete pro další výběr výrazně poučenější.
Černá čočka neboli beluga patří je mezi čočkami tou úplně nejmenší. Její drobná velikost ji přímo předurčuje k přidávání do různých jídel, ať už jsou to zeleninové saláty i různé druhy polévek. Připravit ji ale můžete i na kyselo nebo ji rozmixovat do pomazánky.
Tuřín je dnes polozapomenutá kořenová zelenina, která může přinést nové recepty, chutě i nutriční benefity. Pojďme si naservírovat nové možnosti v naší kuchyni, ať už je to polévka, pyré nebo třeba hranolky.
Batátové hranolky, chipsy, noky, pyré nebo krém. Batáty neboli “sladké brambory” jsou vnímány jako přílohová potravina, způsobů, jak je připravit a s čím je nakombinovat je ale spousta. Nechte se inspirovat.
Stravujete se dlouhodobě rostlinně a kladete si otázku, zda vám přece jen něco nechybí? Odpovědět vám mohou krevní testy. Prozradíme vám, jak, kde a které konkrétní hodnoty a prvky byste si měli nechat otestovat.
Hledáte pomocníka, který by vám mohl ušetřit spoustu času? Mixér G21 Blender Comfort vám nejen připraví koktejl, dip či ořechové mléko, ale uvaří i polévku nebo připraví i luštěninová mléka, která potřebují k přípravě var.
Ozimé odrůdy pórku dobře snáší i nízké teploty a tak si jej můžete dopřát čestvý i teď v zimě. Je universální surovinou do polévek a omáček. Také jej můžete zapékat s těstovinami či bramborami nebo dusit společně s další zeleninou. Pojďte se inspirovat.
Remoska je přenosná pečící trouba, proslavená našimi babičkami. Své místo si rozhodně najde i moderní kuchyni, nejen pro výrazně nižší spotřebuju a báječnou šťavnatost. Seitanové výpečky, staročeského kubu i pečenou zeleninu z Remosky si rychle oblíbíte.
Málokterá zelenina má tolik druhů a tolik možností využití jako právě zelí. Skvěle chutná a nesporné jsou i jeho zdravotní účinky. Nejpopulárnější je právě fermentované, ať už je to klasické kysané hlávkové zelí nebo kimči z pekingského zelí.
Před pár lety byly rostlinné majonézy výjimkou, dnes existuje celá řada tradičních i veganských výrobců, které si představíme. A také se můžete inspirovat tipy, jak si rostlinné majonézy a tatarky s trochu trpělivosti můžete připravit doma.
Krabičkování je tak trochu nutností, jak vyzrát na – rostlinné stravě zatím stále – nedostatečně přátelské veřejné stravování. Inspirujte se hlavními zásadami, jak je správně kombinovat i spoustou tipů na slané i sladké varianty.
Olejům lisovaným za studena, plným zdravých tuků, minerálů, vitaminů a antioxidantů, jsou mnohdy připisování takřka zázračné účinky. Pojďme si představit ty nejpoužívanější a nejrozšířenější (dýňový, sezamový, konopný) a říct si, jak jsou prospěšné.