Supermarkety jsou plné exotického ovoce a zeleniny z dovozu, ale přitom existuje řada lokálních druhů s širokými možnostmi využití i řadou zdravotních benefitů. Přečtěte si tipy a triky, jak můžete zimní zeleninu upéct, uvařit, podusit nebo zkvasit.
Méně průmyslově zpracovaných potravin, více zeleniny a ovoce, luštěnin či celozrnných výrobků. Tak nějak by ve zkratce mohl znít předpis pro zdravou výživu.
Zajímá vás původ smaženého kapra a bramborového salátu na tuzemském stole? Možná vás překvapí, že mnohem tradičnější byly pokrmy podobné veganskému stylu vaření. Kromě historie se podělíme o ověřené rodinné rostlinné recepty a vy si tak můžete Vánoce užít do sytosti i bez krutosti.
Podzim udeřil v plné síle a nás zas vrací do teplých domovů. A tomu neodmyslitelně patří i teplé polévky. V našem speciálu se dozvíte spoustu tipů, jak na husté, vývarové i smetanové polévky. A chybět nebudou ani recepty.
Přechod na rostlinnou stravu může znamenat dost odlišný styl vaření a přípravy jídla. Bez kterých “mašinek” nedám ani ránu a na co všechno se je snažím používat? Víte třeba, že v sušičce můžete zkysat jogurt a některé odšťavňovače zvládnou i ořechová másla?
Jedním z důvodů, proč máme v zimě méně energie a vitality, je nedostatek vitaminu D. Asi víte, že produkují kožní buňky vystavené UV záření ze slunce. Jak si ale poradit v zimních měsících, kdy chodíme zahaleni a slunce je nízko nebo nesvítí vůbec?
Jaké jsou výhody a nevýhody vaření rostlinných jídel “v jednom hrnci”? Strávníci ocení propojené chutě, kuchaři/ky zase úsporu nádobí, energie i času. Většinu jídel, které v článku najdete, připravíte do půl hodiny a pak jen čekáte, než se uvaří či upečou.
Luštěninové mouky se mohou pochlubit výbornými výživovými vlastnostmi a mají pestré využítí. Ať už je jsou to slané omelety, sladké pečení, zahušťování polévek či omáček nebo zlepšení pojivosti zeleninových karbanátků.
Zelenina nepatří jen do slané kuchyně, ale své místo si získala i v té sladké. Máme pro vás čtyři skvělé recepty na zeleninové moučníky, které si zamilujete, i když nepatříte mezi milovníky zeleniny. Nevěříte? Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Dýně krásnou ozdobnou plodinou podzimu a vnáší barvu do mlhavých dní, ale navíc dokážou velmi obohatit náš jídelníček. Zjistěte, na co se hodí špagetová dýně, který druh není nutné loupat nebo jak se dělá dýňová nutella.
Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Můžete je smažit, dusit, plnit nebo zapékat, hodí se do omáček, polévek i gulášů. Klasická houbová jídla lze připravit i ve veganských alternativách – ve smaženici nahradit vejce tofu, obalit je v luštěninové mouce či zapojit rostlinná mléka a smetany.
Máte rajčat, že nevíte, kam s nimi? A což je takhle nasušit? Jak se ale dozvíte, ne každá odrůda je pro sušení a nakládání ideální. Než se poohlédnete po druzích s masivní dužinou, můžete si přečíst tipy, kde všude se sušená rajčata dají použít.
Čaj, co není čaj, obsahující kofein, ale káva to není. Yerba Maté si podmanilo svět pro své povzbuzující a antioxidační účinky i neobvyklou chuť. Čím je tento indiánský nápoj tak významný?
Energetické tyčinky jsou skvělou svačinou. Složení těch kupovaných ale není mnohdy optimální a ty zdravé jsou zase drahé. Podle našeho tyčinkového speciálu si můžete připravit domácí raw, pečené nebo proteinové tyčinky.