Mango má značný obsah vitaminu C, vitaminu E a beta karotenu – základu pro syntézu vitaminu A. Kromě nich obsahuje i řadu vitaminů skupiny B a celou řadu minerálů, jako např. hořčík, zinek, měď, mangan nebo draslík. Mango můžeme jíst syrové nebo v salátech, vyrábějí se z něj džusy, kompoty a ostré omáčky čatní (chutney).
Jablko je bezkonkurenčně nejoblíbenější ovoce v České republice – roční spotřeba se pohybuje okolo 25 kg na osobu. Jablka obsahují ovocné kyseliny, pektiny, třísloviny, vonné látky či celulózu. Sladkou složkou jablka je fruktóza.
Obsah 300 – 500 mg vitaminu C ve 100 g dělá z kiwi krále mezi v obsahu tohoto antioxidantu. V kombinaci s hořčíkem podporuje kiwi látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje vidění. Obsahuje také vitamin E, vitaminy řady B, z minerálů drasík, fosfor, vápník a hořčík.
Citróny obsahují 45 – 50 mg vitaminu C/100 g, dále mnoho bioflavonoidů důležitých pro zdravé cévy, pektin, vonné silice, provitamin A a vitaminy řady B. Z minerálů obsahují značné množství vápníku, dále draslík, fosfor, hořčík, železo nebo zinek.
Avokádo je v ovocné říši dosti vyjímečné: obsahuje totiž až 20 procent tuku (z valné části ve formě zdraví prospěšných mono nenasycených mastných kyselin) a okolo 4 procent bílkovin, tudíž také vysokou kalorickou hodnotu (okolo 840 kJ/100g).
Vzhledem těmto zdravotním aspektům a jejich sytosti jsou banány výbornou a zdravou snídaní nebo svačinou kdykoli během dne. Žádný div, že patří po jablcích mezi nejoblíbenější ovoce v Česku. Na pultech obchodů většinou najdeme banány ještě nazelenalé, necháme je pár dní dozrát při pokojové teplotě.
Lískové ořechy patří k nejsladším oříškům vůbec, proto jsou často zastoupeny ve sladkém pečivu nebo se z nich vyrábí sladký krém. Z lískových oříšků se také vyrábí nápoj, který se hodí např. k přípravě müsli nebo kaší. Lisuje se z nich také olej, dříve se poměrně často vyráběl i u nás.
Chia semínka jsou důležitým zdrojem bílkovin a především omega 3 mastných kyselin. Díky obsahu celé řady antioxidantů, vitaminů (především řady B) a minerálních látek (vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, fosfor) jsou řazeny mezi tzv. superpotraviny.
Základem Klasa jsou, jak už název napovídá, obilniny a nabízí tak vítaný poměr absentujícího cholesterolu, nízkého obsahu tuku a vysokého obsahu vlákniny ve spojení s optimálními výživovými hodnotami. Vhodné je tak nejen pro vegetariány, ale i pro diabetiky, osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami.
Veganství spojuje pět hrdinů filmu Making the Connection. Půlhodinový snímek z dílny The Vegan Society ukazuje výhody rostlinné stravy, která vyhovuje jak profesionální hasičce a maratónkyni, tak čerstvé mamince.
Bílkoviny bez masa a mléka? Zdaleka ne takový problém, jak by si nezasvěcení mohli myslet. Kromě celistvých potravin si můžete vybrat z polotovarů vyráběných jak na bázi luštěnin (tofu, tempeh), tak obilovin (seitan, robi).
Ananas je mnohaletá tropická bylina s mečovitými listy (Ananas comosus), které tvoří přízemní růžici. Uprostřed ní se vytváří krátká květní osa s noha přitisklými květy. Po odkvětu srůstají jednotlivé plody ve složené dužnaté plodenství až 3 kg těžké.