Skořice

Skořice
14. 01. 2013   Pavel Ovesný   Potraviny

Skořice pochází z Asie, její použití se vesměs zúžilo na kořenění sladkých jídel, přitom ale patří k přírodním lékům s blahodárnými účinky, což potvrzují mnohé výzkumy posledních let. Díky výrazným dezinfekčním a antibiotickým schopnostem se využívá proti nachlazení, kašli a chřipce.

Hruška

Hruška
26. 12. 2012   Pavel Ovesný   Potraviny

Zastoupení hrušek na domácím jídelníčku je podstatně nižší, než tomu bylo před pár desítkami lety. Zastoupení vitaminů není nijak výrazné, převládá provitamin A, vitamin C, vitamin řady B a kyselina listová. Z minerálních látek v hruškách najdeme hodně zinku, dále železo, měď, kobalt, mangan, fluór nebo jód.

Mango

Mango

Mango má značný obsah vitaminu C, vitaminu E a beta karotenu – základu pro syntézu vitaminu A. Kromě nich obsahuje i řadu vitaminů skupiny B a celou řadu minerálů, jako např. hořčík, zinek, měď, mangan nebo draslík. Mango můžeme jíst syrové nebo v salátech, vyrábějí se z něj džusy, kompoty a ostré omáčky čatní (chutney).

Jablko

Jablko

Jablko je bezkonkurenčně nejoblíbenější ovoce v České republice – roční spotřeba se pohybuje okolo 25 kg na osobu. Jablka obsahují ovocné kyseliny, pektiny, třísloviny, vonné látky či celulózu. Sladkou složkou jablka je fruktóza.

Kiwi

Kiwi

Obsah 300 – 500 mg vitaminu C ve 100 g dělá z kiwi krále mezi v obsahu tohoto antioxidantu. V kombinaci s hořčíkem podporuje kiwi látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje vidění. Obsahuje také vitamin E, vitaminy řady B, z minerálů drasík, fosfor, vápník a hořčík.

Citrón

Citrón

Citróny obsahují 45 – 50 mg vitaminu C/100 g, dále mnoho bioflavonoidů důležitých pro zdravé cévy, pektin, vonné silice, provitamin A a vitaminy řady B. Z minerálů obsahují značné množství vápníku, dále draslík, fosfor, hořčík, železo nebo zinek.

Avokádo

Avokádo

Avokádo je v ovocné říši dosti vyjímečné: obsahuje totiž až 20 procent tuku (z valné části ve formě zdraví prospěšných mono nenasycených mastných kyselin) a okolo 4 procent bílkovin, tudíž také vysokou kalorickou hodnotu (okolo 840 kJ/100g).

Banán

Banán

Vzhledem těmto zdravotním aspektům a jejich sytosti jsou banány výbornou a zdravou snídaní nebo svačinou kdykoli během dne. Žádný div, že patří po jablcích mezi nejoblíbenější ovoce v Česku. Na pultech obchodů většinou najdeme banány ještě nazelenalé, necháme je pár dní dozrát při pokojové teplotě.

Lískové ořechy

Lískové ořechy
25. 12. 2012   Pavel Ovesný   Potraviny

Lískové ořechy patří k nejsladším oříškům vůbec, proto jsou často zastoupeny ve sladkém pečivu nebo se z nich vyrábí sladký krém. Z lískových oříšků se také vyrábí nápoj, který se hodí např. k přípravě müsli nebo kaší. Lisuje se z nich také olej, dříve se poměrně často vyráběl i u nás.

Chia semínka

Chia semínka

Chia semínka jsou důležitým zdrojem bílkovin a především omega 3 mastných kyselin. Díky obsahu celé řady antioxidantů, vitaminů (především řady B) a minerálních látek (vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, fosfor) jsou řazeny mezi tzv. superpotraviny.

Klaso

klaso
23. 12. 2012   Pavel Ovesný   Potraviny

Základem Klasa jsou, jak už název napovídá, obilniny a nabízí tak vítaný poměr absentujícího cholesterolu, nízkého obsahu tuku a vysokého obsahu vlákniny ve spojení s optimálními výživovými hodnotami. Vhodné je tak nejen pro vegetariány, ale i pro diabetiky, osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami.

Ananas

Ananas
26. 06. 2012   Pavel Ovesný   Potraviny

Ananas je mnohaletá tropická bylina s mečovitými listy (Ananas comosus), které tvoří přízemní růžici. Uprostřed ní se vytváří krátká květní osa s noha přitisklými květy. Po odkvětu srůstají jednotlivé plody ve složené dužnaté plodenství až 3 kg těžké.