Para ořechy jsou velmi kalorické, patří mezi nejtučnější ořechy. Nejzajímavější jsou obsahem selenu. Ten je však větších koncentracích toxický, takže pro para ořechy platí zásada často, ale menší množství.
Pekanové ořechy jsou plody ořechovce pekanového, příbuzného našich ořešáků. Patři mezi nejtučnější ořechy, kromě tradičního využití do vloček, kaší a müsli je můžete upotřebit také v ořechových burgerech nebo zapečené se zeleninou.
V karlínském podniku All Vegan najdete celou řadu chlazených polotovarů s logem Loving Hut. Domů si tak můžete odnést balíčky s různými pikatními kostkami nebo nugetkami, pochopitelně z čistě rostlinných surovin.
Seitan je pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina. Pšenice jí obsahuje zhruba 10 procent. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný.
Projev aktivisty Garyho Yourofského o veganství a právech zvířat z roku 2010 má jenom v češtině čtvrt miliónu shlédnutí. Garyho argumenty jsou velmi působivé a u nemála osob v mém okolí to bylo právě tohle video, které je inspirovalo přejít na veganskou stravu.
Seitan je možné koupit už jako hotový výrobek nebo ve formě práškového polotovaru, který se smíchá s vodou. Připravit si seitan doma ale není tak obtížné, tak proč to nevyzkoušet?
Jaro už konečně otevřelo vrátka a proč trochu z něj nedostat i na svůj talíř? Chudý Vegosaurus vám tentokrát přináší několik tipů na ultrajarní snídaně, svačinky, obídky i obídečky, večeře první i druhé…a něco sladkého a fialového nakonec.
Dnes si na Vegmanii berou slovo Kamča a Eliška, které provozují facebookovou stránku Chudý vegosaurus. Podělí se s vámi o dva recepty, jednoduché italské špagety s pestem a pro ty, co rádi mlsají, neodolatelný nepečený čokoládový dort.
Máte závislost na sladké chuti a hledáte alternativy řepného nebo třinového cukru? Vyzkoušejte ječmenný slad – sladěnku nebo některý ze zdravých sirupů – kukuřičný, rýžový, pšeničný, agávový, datlový nebo třeba javorový.
Ani jako vegan se člověk nemusí vzdávat spousty dobrot konvenční kuchyně – stačí trochu fantazie a zkušeností a i z čistě rostlinných zdrojů jde ukuchtit chutné alternativy třeba tlačenky, gyrosu nebo nakládaných hermelínů, o kterých bude dnes řeč.
Dokument Food Inc. zprostředkovává neradostný pohled za oponu americká zemědělské mašinérie, kde jde především o přírůstky a výnosy, bez ohledu na dopady na zdraví a přírodu. Do světa, ve kterém menu z fast foodu stojí méně než hlávka brokolice.
Sušené houby shitake nebo jidášovo ucho, rýžové nudle nebo rýžový papír, jasmínová rýže, celé bambusové výhonky. I na takové kousky, které se výborně uplatní v kuchyni, lze narazit v docela běžné vietnamské večerce.
Musí být vaření bez masa, mléka a vajec záhadné a složité? Rozhodně ne. Tady jsou tipy na tři jednoduché rychlovky, které zvládnete do patnácti minut, a ze kterých by měl jistě radost i propagátor životního minimalismu a vegan Leo Babauta.
Mrkve, jablka a kořínky. Soudě ze soustrastného pohledu, asi jen to podle mnohých zbude, když se člověk stravuje bez masa, mléka a mléčných výrobků a vajec. Jak se můžete přesvědčit podle mého jídelníčku, rozhodně nestrádám a pořádně si pošmáknu.
Sladký fenykl patří mezi méně známé druhy zeleniny (známější je jeho blízký příbuzný, pěstovaný na semena), a to i přesto, že se dá vypěstovat i u nás. Může se konzumovat syrový i vařený. A přesto, že má sladkou chuť, je velmi dietní, působí příznivě na trávení a zklidnění nervového systému.
Řeknu vám, vyrobit vlastní hezké ilustrační fotky pro web je docela dřina. Jedno páteční dopoledne jsem strávil u plotny a kuchyňské desky, odpoledne pak s kamarádkou Evkou ve fotoateliéru na pražské Hanspaulce. Ale výsledek stojí rozhodně za to.
Skořice pochází z Asie, její použití se vesměs zúžilo na kořenění sladkých jídel, přitom ale patří k přírodním lékům s blahodárnými účinky, což potvrzují mnohé výzkumy posledních let. Díky výrazným dezinfekčním a antibiotickým schopnostem se využívá proti nachlazení, kašli a chřipce.
Kontroverzní dokument Food Matters (Na jídle záleží) poukazuje souvislosti mezi zdravou výživou a vážnými nemocemi, lékaři a farmaceutickým průmyslem a odhaluje bolísky současného zdravotnictví, které léčí následky, ale nepátrá po příčinách.
Stružky česneku jsou prosyceny silicí obsahující síru – ta je zdrojem jeho léčivých sil, ale má na svědomí nepříjemný zápach z úst po jeho konzumaci. Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení.
Zastoupení hrušek na domácím jídelníčku je podstatně nižší, než tomu bylo před pár desítkami lety. Zastoupení vitaminů není nijak výrazné, převládá provitamin A, vitamin C, vitamin řady B a kyselina listová. Z minerálních látek v hruškách najdeme hodně zinku, dále železo, měď, kobalt, mangan, fluór nebo jód.