Para ořechy

Para ořechy
19. 04. 2014   Pavel Ovesný   Potraviny

Para ořechy jsou velmi kalorické, patří mezi nejtučnější ořechy. Nejzajímavější jsou obsahem selenu. Ten je však větších koncentracích toxický, takže pro para ořechy platí zásada často, ale menší množství.

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy jsou plody ořechovce pekanového, příbuzného našich ořešáků. Patři mezi nejtučnější ořechy, kromě tradičního využití do vloček, kaší a müsli je můžete upotřebit také v ořechových burgerech nebo zapečené se zeleninou.

Seitan

Seitan
12. 04. 2014   Pavel Ovesný   Potraviny

Seitan je pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina. Pšenice jí obsahuje zhruba 10 procent. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný.

Veganské filmy

Gary Yourofsky
10. 04. 2014   Pavel Ovesný   Filmy

Projev aktivisty Garyho Yourofského o veganství a právech zvířat z roku 2010 má jenom v češtině čtvrt miliónu shlédnutí. Garyho argumenty jsou velmi působivé a u nemála osob v mém okolí to bylo právě tohle video, které je inspirovalo přejít na veganskou stravu.

Křen

Křen
18. 02. 2013   Pavel Ovesný   Potraviny

Křen má silné antibakteriální účinky, pročišťuje dýchací i trávicí soustavu a při nachlazení pomůže s rozpouštěním hlenů. V tradiční medicíně se používá také k obkladům proti revmatismu, otokům a bolestech svalů a kloubů.

Fenykl

16. 01. 2013   Pavel Ovesný   Potraviny

Sladký fenykl patří mezi méně známé druhy zeleniny (známější je jeho blízký příbuzný, pěstovaný na semena), a to i přesto, že se dá vypěstovat i u nás. Může se konzumovat syrový i vařený. A přesto, že má sladkou chuť, je velmi dietní, působí příznivě na trávení a zklidnění nervového systému.

Skořice

Skořice
14. 01. 2013   Pavel Ovesný   Potraviny

Skořice pochází z Asie, její použití se vesměs zúžilo na kořenění sladkých jídel, přitom ale patří k přírodním lékům s blahodárnými účinky, což potvrzují mnohé výzkumy posledních let. Díky výrazným dezinfekčním a antibiotickým schopnostem se využívá proti nachlazení, kašli a chřipce.

Česnek

Česnek

Stružky česneku jsou prosyceny silicí obsahující síru – ta je zdrojem jeho léčivých sil, ale má na svědomí nepříjemný zápach z úst po jeho konzumaci. Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení.

Hruška

Hruška
26. 12. 2012   Pavel Ovesný   Potraviny

Zastoupení hrušek na domácím jídelníčku je podstatně nižší, než tomu bylo před pár desítkami lety. Zastoupení vitaminů není nijak výrazné, převládá provitamin A, vitamin C, vitamin řady B a kyselina listová. Z minerálních látek v hruškách najdeme hodně zinku, dále železo, měď, kobalt, mangan, fluór nebo jód.