Lichořeřišnice je známá především jako přírodní antibiotikum. Má silné léčivé účinky a zároveň narozdíl od průmyslových léčiv podobného typu je ohleduplná k mikroflóře zažívacího traktu.
Sehnatelné ingredience, vyvážené spojení osvědčeného a nového a atraktivní fotky. To jsou některé z důvodů, proč útlé knížky Vaříme pro vegany, Pečeme pro vegany a Smoothies z nakladatelství Vašut stojí za vaši pozornost.
Maca patří mezi kořenovou zeleninu, příbuznou tuřínu. Nutričně je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, stopové prvky jako vápník, hořčík, měď, železo a zinek. Oceňován je její povzbuzující vliv na vytrvalost a vitalitu.
Tuky tvořící mastné kyseliny patří mezi esenciální, tedy pro tělo nezbytné živiny. Které druhy rostlinných tučných potravin je při veganské stravě vhodné konzumovat a které je naopak doporučeno omezit či se jim vyhnout? Udělejte si přehled v rostlinných tucích!
Mixér používá skoro každý den. Před rokem a půl jsem povýšil z levné Ety na G21 Perfect Smoothie Vitality. Přečtěte si mé zkušenosti s používáním tohoto výkonného mixéru i pár tipů, na co jej používám nejčastěji.
V tradiční čínské medicíně se používají plody kustovnice čínské, známé pod názvem goji, již po staletí. Jsou využívány zejména jako doplněk stravy nebo se připravují v podobě čaje.
Chutově jsou plody rakytníku dosti kyselé a obsahují velké množství vitaminu C a dále A, K a skupiny B. Podporují imunitní systém, zlepšují funkci jater a plic, pomáhají při žaludečních vředech a kožních problémech.
Hořčičná semínka obsahují vitaminy A, C a K a také důležité minerály, jako je vápník, zinek, mangan, měď, selen nebo železo. Díky přítomnosti zdraví prospěšných glykosidů příznivě působí na trávení.
Na trhu je dnes k dostání celé řada rostlinných mlék v tetrapackových krabicích i sušeném stavu. Zdravé a čerstvé nápoje ze zrn, semínek a ořechů lze ale snadno vyrobit s pomocí mixéru a sítka i ve vaší domácí kuchyni.
Černá sůl je druhem himalájské soli s výraznějším obsahem siřičitých složek. Mezi vegany je proto oblíbená jako dochucovadlo evokující chuť vajec v tofíčkách, bezvaječném leču nebo cizrnové omeletě.
Třapatka nachová, známá spíše jako echinacea, je vyhlášená coby přírodní antibiotikum, působí proti infekcím a podporuje imunitu. Kořeny mají pro změnu vysoké koncentrace esenciálních olejů.
Agar-agar je rostlinná alternativa k želatině. Získává se vařením červené mořské řasy tengusa a posléze chlazením gelu, až ztuhne na pevnou konzistenci. Hodí se na výrobu rostlinných želé, ale také slaných aspoků nebo tlačenky.
Upravený tempeh je možné použít podle fantazie do těstovin, rizot, výborný je zapečený s bramborami nebo podušený s houbami. Pokrájený na tenké plátky a osmažený do křupava poslouží jako alternativa slaniny, marinovaný v sladko-pálivé omáčce je výbornou náplní do do burgerů.
Jana a David z Naše kaše jsou sympaťáci na první pohled. Už několik let vaří obilné kaše a luštěninové pomazánky, které jsou bezlepkové a veganské. Povídal jsem si s nimi o jejich začátcích, co to obnáší připravit 1000 porcí týdně nebo jak se zúčastnili mistrovství ve vaření ovesné kaše.
I v Česku už se rozšiřují řady těch, kteří místo recyklace zastávají heslo “nejlepší obal je ten, který nevznikne”. Martina z projektu Love Your Home, kde se věnuje workshopům nebo šití znovupoužitelných pytlíků, se s námi podělila o deset tipů, jak u sebe doma začít s prvními kroky k “zero waste”.
Přes výživovou prospěšnost luštěnin jich sní průměrný Čech jen okolo 2,5 kg za rok. Zato u veganů či veganek to bude jistě i několik desítek kilogramů. Pojďme se podívat na rychlý průlet tím, co všechno je možné připravit z čočky, hrachu, cizrny či soji a sojových výrobků.