Vaříme a pečeme pro vegany

Vaříme a pečeme pro vegany
05. 01. 2018   Pavel Ovesný   Knihy

Sehnatelné ingredience, vyvážené spojení osvědčeného a nového a atraktivní fotky. To jsou některé z důvodů, proč útlé knížky Vaříme pro vegany, Pečeme pro vegany a Smoothies z nakladatelství Vašut stojí za vaši pozornost.

Maca

Maca
31. 12. 2017   Pavel Ovesný   Potraviny

Maca patří mezi kořenovou zeleninu, příbuznou tuřínu. Nutričně je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, stopové prvky jako vápník, hořčík, měď, železo a zinek. Oceňován je její povzbuzující vliv na vytrvalost a vitalitu.

Goji

Goji
25. 11. 2017   Pavel Ovesný   Potraviny

V tradiční čínské medicíně se používají plody kustovnice čínské, známé pod názvem goji, již po staletí. Jsou využívány zejména jako doplněk stravy nebo se připravují v podobě čaje.

Rakytník

Rakytník řešetlákový
22. 10. 2017   Pavel Ovesný   Potraviny

Chutově jsou plody rakytníku dosti kyselé a obsahují velké množství vitaminu C a dále A, K a skupiny B. Podporují imunitní systém, zlepšují funkci jater a plic, pomáhají při žaludečních vředech a kožních problémech.

Zeleninový bujón

zeleninovy-bujon.jpg
12. 10. 2017   Pavel Ovesný   Potraviny
Poctivý zeleninový vývar sice nenahradí, ale vedle soli a sojových omáček Shoyu a Tamari patří kvalitní zeleninový bujón mezi základní dochucovadla veganské kuchyně. Kvalitním myslím především bez glutamátu a jiných zvýrazňovačů chuti.

Echinacea

Echinacea
29. 07. 2017   Pavel Ovesný   Potraviny

Třapatka nachová, známá spíše jako echinacea, je vyhlášená coby přírodní antibiotikum, působí proti infekcím a podporuje imunitu. Kořeny mají pro změnu vysoké koncentrace esenciálních olejů.

Agar-agar

Agar-agar
10. 07. 2017   Pavel Ovesný   Potraviny

Agar-agar je rostlinná alternativa k želatině. Získává se vařením červené mořské řasy tengusa a posléze chlazením gelu, až ztuhne na pevnou konzistenci. Hodí se na výrobu rostlinných želé, ale také slaných aspoků nebo tlačenky.

Irský mech

Irský mech
10. 04. 2017   Pavel Ovesný   Potraviny
Mořská řasa zvaná Irský mech patří podobně jako známější agar mezi rostlinné alternativy želatiny. Narozdíl od agaru, který se musí alespoň krátce povařit, aby zhoustnul, se však Irský mech vařit nemusí a je tak jasným adeptem na použití i v živé (raw) kuchyni.

Tempeh

tempeh
24. 03. 2017   Pavel Ovesný   Potraviny

Upravený tempeh je možné použít podle fantazie do těstovin, rizot, výborný je zapečený s bramborami nebo podušený s houbami. Pokrájený na tenké plátky a osmažený do křupava poslouží jako alternativa slaniny, marinovaný v sladko-pálivé omáčce je výbornou náplní do do burgerů.

Shitake

Shitake
14. 02. 2017   Pavel Ovesný   Potraviny

Houby shitake se pyšní skvělou chutí a lákavou vůní. Shitake můžete dusit, smažit, grilovat i péct. Skvělé jsou v rizotech, těstovinách, miso polévce i houbových omáčkách.

10 tipů pro kuchyň bez odpadu

kuchyň bez odpadu - zero waste
04. 02. 2017   redakce   Eko&Bio

I v Česku už se rozšiřují řady těch, kteří místo recyklace zastávají heslo “nejlepší obal je ten, který nevznikne”. Martina z projektu Love Your Home, kde se věnuje workshopům nebo šití znovupoužitelných pytlíků, se s námi podělila o deset tipů, jak u sebe doma začít s prvními kroky k “zero waste”.