Divoké byliny nejsou žádný plevel! Využívali je už naši předci, a to jak v kuchyni, tak i v léčitelství. Dnes jsou povětšinou mnohem výživnější než běžně prodávané druhy ovoce a zeleniny. Obsahují vitamíny, minerály, ale také něco, kvůli čemu se jim pěstované odrůdy nemohou vyrovnat.
Gomasio je semínková sůl, vyráběná nejčastěji ze sezamu, ale také dalších semínek. Použít jej můžete k dochucení polévek, salátů, brambor a příloh jako je rýže, pohanka či bulgur přímo na talíři.
Není kakao jako kakao. Podívejte se, jak se liší podle způsobu zpracování a přesvěčte, že se může jednat o opravdu výživnou pochoutku. A chybět nebude ani recept na domácí hnědou i bílou veganskou čokoládu.
Lívance jsou snídaňovou pochoutkou, kterou miluje snad každý. I v rostlinné variantě mohou být od těch tradičních k nerozeznání. V našem lívancovém speciálu najdete postupy a recepty na lívance vločkové, kynuté, jogurtové, proteinové i slané.
Kurkuma už je dnes natolik rozšířená, že snad není nikdo, kdo by ji neznal. Využívá se v kuchyni, ke kosmetickým účelům a tvoří jeden ze základních pilířů Ajurvédy. Pojďme se podívat, jaké má kurkuma účinky, o jakou rostlinu se vlastně jedná a jak ji používat.
Kari bude nejspíše to první koření, které se vám vybaví, když se řekne veganské nebo vegateriánské vaření. Věděli jste ale, že kari je jen zjednodušenou britskou verzí indického originálu? A že kromě prášku existuje také kari pasta?
Bojíte se o nedostatek bílkovin? Pravděpodobně zbytečně. Jsou to vitamíny B12, D, minerály jako vápník, železo, jód, zinek nebo selen a také omega-3 mastné kyseliny, na co je potřeba si při rostlinném jídelníčku dát pozor. Jaké se jsou jejich vhodné zdroje a které je nutné doplňovat?
Supermarkety jsou plné exotického ovoce a zeleniny z dovozu, ale přitom existuje řada lokálních druhů s širokými možnostmi využití i řadou zdravotních benefitů. Přečtěte si tipy a triky, jak můžete zimní zeleninu upéct, uvařit, podusit nebo zkvasit.
Přemýšlíte, jak rostlinně nahradit kapra nebo lososa? Dumáte, jak docílit rybí chuti v pomazánkách i dalších jídlech? Chcete mít přehled, jaké veganské rybí alternativy můžete koupit v obchodech? To vše se dozvíte v našem (ne)rybím speciálu.
Ocení je milovníci bezodpadového životního stylu, gurmáni, zaneprázdnění lidé, děti, milovníci tučných jídel i zdravého životního stylu. Řeč je o karbanátcích a v dnešním speciálu vám poradíme, jak na ně, ať už je děláte z hub, čočky, pohanky nebo tempehu.
Kupujete si naklíčená semínka za spoustu peněz někde v supermarketu? Zbytečnost. Domácí nakličování je docela jednoduché a vystačíte si i bez speciálních misek, jen s běžnou výbavou kuchyně, jako jsou sklenice a cedník.
Listová zelenina je fantastickým zdrojem vitamínů a minerálů, po hříchu ale mnohým snad s výjimkou míchaných salátů zrovna nešmakuje. Na tuhle potíž ale existuje jeden trik – zelený, ale sladký koktejl zvaný smoothies.
Po dvouleté pauze opět pořádám živé kurzy veganského vaření. Kromě obou mých jednodenních kurzů alternativ masa a luštěnin je novinkou celovíkendový kurz, na kterém vás naučím vyrábět také rostlinné jogurty, kefír, tvaroh nebo sýry.
Mít vlasy jako bohyně noci? Žádný problém! Ratri od italské eko značky laSaponaria nabízí snadnou cestu k vyživeným kadeřím v barvě nočního tajemna. A to bez kompromisů k životnímu prostředí.
Zajímá vás původ smaženého kapra a bramborového salátu na tuzemském stole? Možná vás překvapí, že mnohem tradičnější byly pokrmy podobné veganskému stylu vaření. Kromě historie se podělíme o ověřené rodinné rostlinné recepty a vy si tak můžete Vánoce užít do sytosti i bez krutosti.