Batáty – stanou se sladké brambory stálicí vaší kuchyně?

Batáty

Sladké brambory – spojení, které zní téměř exoticky a leckoho navnadí, leckoho odradí. Není však třeba obávat se nesourodé kombinace, batáty jsou přírodou vyvinuty s vyváženou jemnou chutí, která je navíc doprovázena prospěšným obsahem látek.

Co jsou batáty?

Batáty neboli sladké brambory, jsou hlízy povijnice batátové a řadí se k nejstarším potravinám. Hlízy jsou před zpracováním oproti klasickým bramborům mnohem tvrdší a jejich dužina je nejčastěji sytě oranžové barvy. Po uvaření jsou batáty měkké, s nasládlou chutí a vysokým obsahem živin. Nasládlou chuť zajišťuje právě sacharóza, která je zastoupena ve vyšším množství. I přes tuto skutečnost však mají sladké brambory až o polovinu nižší glykemický index než brambory klasické a nezpůsobují tak rychlé navýšení hladiny cukru v krvi.

Batáty obsahují vysoké množství vitamínu A , který je základním stavebním kamenem pro zdravé oči. Mangan slouží k lepšímu využití vitamínu C (který se v batátech ukrývá také) a díky manganu také dochází k efektivnímu metabolismu cukrů. Důležitou složkou je také vitamín B5, který pečuje o správnou funkci nadledvin a přispívá tak ke zdravé produkci hormonů v našem těle. V neposlední řadě díky batátům doplníme vitamín E a rozpustnou vlákninu, tzv. pektin.

Sladké brambory – historie

První zmínka o batátech se objevuje v Peru, a to až 10 000 let před našim letopočtem. Batáty zde rostly jak divoce, tak byly také cíleně jako obživa pěstovány Indiány. Do Evropy je přivezl Kryštof Kolumbus a málokdo ví, že tyto sladké brambory byly v Evropě o sto let dříve, než brambory klasické. V té doby zažily tyto sladké brambory velkou slávu. Ta však poměrně rychle utichla s příchodem brambor klasických, které rychle převzaly hlavní roli v kuchyni našich předků a batáty tak na dlouhou dobu upadly do zapomnění. I když z biologického hlediska se nejedná o příbuzné potraviny, byly tyto dvě plodiny k sobě spjaty mnohými pokusy o křížení.

Batátové hranolky

Batáty v kuchyni

S batáty je radost experimentovat. Byť se jedná prioritně o přílohovou potravinu, nabízí se řada způsobů, jak si sladké brambory připravit a s čím je nakombinovat. Batáty se dají také přidat do těsta na buchty, chléb, bábovku či koláč ve sladké i slané verzi. Za vyzkoušení rozhodně stojí batáto-hrušková polévka nebo batáto-cizrnový salát s miso rýží.

Jelikož jsou sladké brambory nejvíce využívány jako příloha, recepty z batátů jsou velice snadné na přípravu a již po pár vaření člověk tak nějak intuitivně ví, jak s nimi zacházet a vykouzlit lahodnou chuť netradiční přílohy. Pojďme se spolu podívat na základní přehled toho, jak si kterou batátovou přílohu připravit. Následně pak můžete začít experimentovat a jednotlivé recepty si doladit přidáním dalších surovin dle vašich chutí.

Pečené batáty

Očištěné a oškrabané batáty nakrájíme na tenké plátky. V míse je smícháme s olivovým olejem a solí a pořádně promícháme. Přesuneme je na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřeme a pečeme při 200°C cca 30 minut. Podobným způsobem je možné připravit také batátové hranolky.

Batátové pyré

Jedná se o delikátní alternativu k bramborové kaši. Batáty oškrábeme a nakrájíme na menší kostky, vložíme do studené osolené vody a vaříme do změknutí. Poté slijeme a uvařené kousky sladkých brambor rozmixujeme na hladké pyré. Přidáme kapku rostlinné smetany či kokosového mléka, dle chuti dosolíme, přidáme špetku kari a znova lehce promícháme.

Batátové chipsy

Batáty očistím, oškrábeme a následně s nich vytvoříme velice tenké plátky. Nejlepší variantou je použít mlýnek s nástavcem na tvorbu plátků, avšak pokud jej v kuchyni nemáte, postačí škrabka na brambory, pomocí které nám vzniknou správně tenké plátky. Tyto plátky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme a přidáme oblíbené koření – já ráda volím kari, bazalku a oregáno, oblíbená je však také varianta s přidáním kapky veganské sojové omáčky. Zakápneme olivovým olejem, dobře promícháme a rozprostřeme na plechu tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly. Pečeme horkovzdušně na 180°C, dokud nejsou chipsy křupavé.

Batátové noky

Zhruba půl kila batátů oškrábeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě do měkka. Poté slijeme a batáty rozmačkáme na kaši, do které přidáme cca 150 g hladké mouky (může být i jiná varianta hladké mouky, např. špaldová či žitná).
1 čajovou lžičku mletého lněného semínka smícháme s 3 lžičkami vlažné vody a promícháme, dokud se jednotlivé suroviny nespojíme a přidáme do těsta.
Osolíme, opepříme a vypracujeme nelepivé těsto, se kterým se dobře pracuje (tzn. dle potřeby přisypáváme mouku). Z těsta vytvoříme malé oválky, které vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.

Batátový krém

  • půl kila batátů
  • 2 mrkve
  • půl celeru
  • 1 cibule
  • 100 ml rostlinné smetany
  • olivový olej
  • koření: sůl, kari, oregano, pepř
  • kokosové mléko

Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na oleji, dokud nezměkne. Mezitím oškrábeme batáty, mrkev a celer, nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli, přisypeme koření a restujeme zhruba tři minuty. Zalijeme 750 ml vody a vaříme do změknutí veškeré zeleniny. Poté rozmixujeme v hladký krém, do kterého přidáme rostlinnou smetanu, lžíci kokosového mléka a opět zlehka promixujeme. Na ozdobení můžeme krém podávat posypaný slunečnicovými semínky a čerstvými bylinkami (například koriandr).

Natálie Hrubá   16. 11. 2022   Tagy: Batáty   Kategorie: Potraviny V kuchyni

Související články