Sezóna lokálních jahod je tady. Jak je můžete zapojit do jídelníčku?

Jahody

Jahody patří mezi nejběžnější ovoce, pěstované na českých zahrádkách. Konzumace původních divokých druhů sahá dokonce až do doby kamenné. Až křížením několika druhů v nedávné minulosti se postupem vyšlechtila jejich dnešní podoba, objemem výrazně větší než je tomu u lesních jahod. Ty ale zase vyrůstají v uzavřeném lesním ekosystému a jsou tak, narozdíl především od těch komerčně pěstovaných, bohatší na živiny. Které to jsou?

Jahody obsahují významné množství vitamínu C, ale také vitamíny A, B a E. Zastoupeny je v nich i řada minerálních látek, z nichž kromě draslíku a hořčíku mezi nejdůležitější patří zinek, vápník, fluór, bór, mangan či molybden. Působí příznivě na růst vlasů, nehtů, kůže i zubů. Obsahují také antioxidanty, kyselinu listovou nebo betakaroten. Jejich konzumace působí příznivě i na trávící a vylučovací soustavu, metabolismus, imunitu či srdeční choroby. Ač patří mezi sladké ovoce, přírodních cukrů obsahují relativně málo. I proto jsou vhodné při nízkosacharidových či protikvasinkových dietách.

V kuchyni jsou jahody pevně spjaté se sladkým pečením, ať už je to jahodový dort, cheesecake, bublanina nebo plněné knedlíky. Všechny jejich benefity včetně enzymů však získáte, pokud je zapojíte čerstvé: zkuste ovocný salát z jahod a vlašských ořechů, rozmixujte je s mandlovým mlékem nebo přidejte do smoothies. Ze zmrazených jahody s zmrazenými banány získáte skvělou (bezmléčnou) zmrzlinu.

Jahody se dnes nabízí v supermarketech už dávno před jejich sezónou na začátku léta. Chutí a vůní se však čerstvým lokálním jahodám sotva přibližují. Vyplatí se na ně počkat. Nemáte vlastní zahrádku? Kromě farmářských trhů je možné získat také samosběrem přebytků. Zkuste googlovat nebo se zeptat ve svém okolí, zda tuto možnosti někdo nenabízí.

Jahodový raw dort

Jahodový raw dort

korpus
150 g kešu
150 g loupané mandle
150 g datle

krém
300 g čerstvých jahod
50 g kešu
5 vypeckovaných datlí
100 g kokosového oleje

Nejprve vytvoříme pevný korpus: mandle a kešu namočíme na několik hodin do vody. Tu potom sceníme a ořechy společně s vypeckovanými datlemi rozmixujeme na hutnou hmotu. “Těsto” poté vtlačíme do formy na dort, kterou zaplníme zhruba z poloviny a pořádně pomačkáme.

Na krém si nejdříve rozpustíme kokosový olej. V mixéru pak rozmixujeme datle (slouží jako sladidlo), kešu a jahody a poté přidáme rozpuštěný kokosový olej a ještě krátce společně rozmixujeme. Stěrkou krém přemístíme na korpus a opatrně rozetřeme. Necháme opět několik hodin ztuhnout v lednici. Poté dort ještě můžeme dozdobit čerstvým ovocem.

Jahodová zmrzlina

raw ovocná varianta
200 g zmrazených jahod
2 větší zmrazené zralé banány

Na tuto zmrzlinu se hodí opravdu zralé banány. Mají na slupce hnědé tečky, většina škrobů se v nich přeměnila na cukry. Pokrájejte je na kolečka a nechte zamrazit. Díky mrazu budou ještě sladší. Jahody očistěte a nechte také zmrazit. Pak už jen potřebujete silnější stolní mixér, do kterého vložíte jahody a banány a rozmixujete (hodí se pěchovadlo). Pokud nemáte silný mixér, můžete nechat ovoce nechat 10-15 minut “povolit” při pokojové teplotě. Po rozmixování okamžitě snězte. Pokud chcete smetanovější chuť, můžete přidat i předem namočené kešu oříšky.

veganská varianta
1 kostka natural tofu
150g mražených jahor
lžíce chuťově neutrálního tekutého sladidla (agávový sirup, rýžový sirup…)

Do hlubší misky vložte okapané natural tofu, pokrájené na menší kousky, mražené ovoce a lžíci sladidla. Tyčovým mixérem pak tuto směs dohromady rozmixujeme do hladka, až vznikne zmrzlina. Tu okamžitě servírujeme. Klíčové pro jemnou chuť této domácí zmrzliny je tofu. Nejlepší by bylo silken tofu, které má hladkou krémovou strukturu a neutrálnější chuť, ale není tak snadno sehnatelné. Já jsem to zkoušel z natural tofu od firmy Sunfood, ale zmrzlina měla lehkou pachuť. Vhodnější by mohlo být tofu značky Soyka, které má jemnější chuť.

Další tipy, jak využít zmrzlé jahody, najdete v článku o veganských zmrzlinách.

Tagy: jahody ovoce   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články

Veganské zmrzliny

Veganské zmrzliny
Lenka Špaček   24. 06. 2024   V kuchyni
Myslíte si, že s veganstvím příjdete o zmrzliny? Ale kdepak. Prozradíme vám, kde koupit rostlinné verze v obchodech. A především, jak si připravit ovocné sorbety i veganské zmrzliny doma z mraženého ovoce, rostlinných mlék či oříškových másel.