Švestky sluší sladkým i slaným pokrmům. Jsou lokální a nabízí rozmanitost!

Švestky

Ač švestky nepatří k plodům, které máme permanentně ve kuchyních, ale navštěvují nás spíše sezónně, neubírá jim tato skutečnost na jejich důležitosti. A to jak pro jídelníček, tak pro náš organismus. A i když žijí tak trochu ve stínu jiných druhů ovoce, rozhodně si pořádnou dávku pozornosti zaslouží. Pojďme si na ně společně posvítit.

Švestky? 4x ano!

Pokud vám přijdou švestky mezi všemi těmi superpotravinami trochu všední a nezajímavé, je na čase to přehodnotit. Tady jsou čtyři hlavní výhody, které dávají i „obyčejným“ švestkám přidanou hodnotu.

Lokální

Důležitost lokálního stravování asi netřeba vysvětlovat. A právě švestky splňují tento významný aspekt opravdu na jedničku. Rostou na mnoha zahradách s povětšinou velkou úrodou, která tradičně pak bývá i darována – takže pokud sami přístup k plodícímu stromu nemáte, je možné, že k vám košík fialových plodů doputuje od někoho známého. I v případě zakoupených švestek je však velice pravděpodobné, že pochází z českých krajin a planeta tak není zatěžována zbytečným dovozem z exotických dálek.

Pokud máte rádi potraviny farmářské, ba přímo z domácí zahrady, a švestky byste si rádi vychutnali čerstvě utržené, máme pro vás malý tip. Na facebookových skupinách se dá spojit s lidmi, kterým úroda nadělila pořádnou nálož, o kterou se chtějí podělit. A švestky jsou skvělou potravinou, kterou můžeme mezi sebou sdílet a navzájem je za něco například i vyměnit.

Zásoby na zimu

Velká úroda? Není problém! Švestky hravě udělají cennou zásobu na zimu, ať už ve formě zamražených plodů, nebo jejich usušením. Oblíbené jsou také švestkové sirupy a povidla, díky kterým máte sladký pozdrav léta celou zimu po ruce. Je libo povidlový koláč nebo švestkovou limonádu?

Univerzálnost chutí

Že ovoce nepatří jen do sladkých pokrmů, už ví celý svět. A taky švestky nabízí volbu, zda si je vychutnáte na sladko či na slano. Klasika v podobě povidlových buchet a švestkových knedlíků už nikoho nepřekvapí. Ale jsou tu i jiné možnosti. Švestky si výborně rozumí s ořechy do salátů i ke grilované zelenině. Ale o tom až později.

Čistota bez chemie

Díky výše zmíněnému lokálnímu původu, který je často přímo zahradní a domácí, v sobě švestky nesou jeden hodnotný poklad! Bývají povětšinou čisté, bez chemického ošetření. A pokud narazíte na plody, jenž vyrostly na stromě, který si hoví v sadu, na zahradě či prostě dál od cesty, můžete se těšit z plodů bez chemických stop, které zanechaly výfukové plyny z aut a dalších dopravních prostředků.

Do poslední pecky!

Švestky mohou být potravina využita beze zbytků – dají se z nich totiž zužitkovat i pecky. Z těch si lze jednoduše vyrobit polštářek, který umí držet teplo a stává se tak přírodní alternativou termoforu – a to jak pro udržení tepla, tak i chladu.

Zaostřeno za živiny

Ani v otázce výživových hodnot nezůstávají švestky pozadu. Švestky jsou šťavnatým koktejlem komplexu vitamínů B, který pak, mimo jiné, blahodárně působí na nervovou soustavu. Dále pak obsahují vitamín H, neboli biotin, který přispívá ke zdravému stavu naší pokožky a vlasů. Ve švestkách nalezneme také vitamíny C, E a K.

Z minerálních látek švestky obsahují hořčík, draslík a železo. Bohatě je zastoupen také mangan – důležitý prvek pro správný vývoj kloubů a chrupavek. V neposlední řadě jsou švestky bohaté na antioxidanty, a to jak v čerstvém, tak sušeném stavu. Jsou také zdrojem kvalitní vlákniny.

Sušené švestky

Sezonnost švestek dnes již nikomu nezabrání užívat si jejich lahodnou chuť a obohacující přínosy po celý rok. Stačí využít darů sušených švestek, které zajistí přísun energie a prospěšných látek kdykoliv bez ohledu na roční období.

Jsou-li plody šetrně usušeny, dokáží si zachovat vysoký podíl svých živin. To znamená, že vyhledáváte-li švestky pro některé z jejich prospěšných látek a účinků v čerstvém stavu, můžete se rovněž obrátit i na švestky sušené. Samozřejmě, stejně jako v jakémkoliv jiném případě tepelné úpravy plodů, i zde dochází k mírnému poklesu vitamínů a minerálů, nicméně si švestky vedou dobře a poklad v podobě cenných živin si dobře střeží.

Je však dobré myslet na to, že není švestka jako švestka! Naše tělo i chutě nejvíce ocení plody bez přidaného cukru, nesířené a bez mastného povlaku na povrchu. Doporučujeme tedy používat plody šetrně sušené – ty jsou o poznání tvrdší a zcela vysušené. Před použitím je stačí namočit do vody a rázem před sebou máte chuťově výrazné švestky plné hodnotných látek.

Sušené švestky jsou vhodné do ovesných kaší a pro výrobu domácích raw energetických tyčinek. Oblíbená je také verze švestkových bonbonků, kdy se jednotlivé plody namočí do rozehřáté hořké čokolády a následně nechají opět ztuhnout. Využití najdou také jako přírodní oslazení některých nápojů – od tibi limonády až po ovocný čaj. A bez ostychu přihoďte pár kousků také do smoothie.

Švestky s cukrem i se solí

V kuchyni nabízí švestky až překvapivou rozmanitost. S naprostou samozřejmostí patří ke staročeským tradičním receptům, ale umí si to zpestřit také v nečekaných a nápaditých kombinacích.

Co se bez švestek rozhodně neobejde, jsou koláče a bublaniny, na kterých jsou nejen vynikající, ale také efektivní na pohled. Nakyslá chuť švestek pak dává výsledným dezertům svěží chuť a s její intenzitou si můžete pohrát různými způsoby – nechat ji zcela vyniknout nebo jo ,,uzemnit“ drobenkou či dokonce povrch koláče zkaramelizovat. Zkrátka, švestkové koláče se dají vytvořit k maximální spokojenosti širokého spektra rozličných chutí a zavděčit se téměř všem.

S velkou úrodou si poradí švestková povidla, která jsou nepostradatelnou součástí našich spíží. Hodí se jako náplň do koláčů, knedlíků či mrkvánků, vytvoříte z nich omáčku hodící se jako přeliv například na perník a zakomponovat je můžete také do výroby domácí zmrzliny. Pro slavnostnější chvíle vsaďte na povidlový dort, který může být svou staročeskou chutí milým potěšením pro prarodiče k narozeninám. Ujít si nenechte ani povidlové pirohy nebo jáhlový nákyp.

Preferujete-li jiný typ dezertu než pečený moučník, rozhodně stojí za vyzkoušení také švestkový puding, jehož základem jsou rozvařené a rozmixované švestky a celková příprava není nikterak složitá. Pro menší děti je vhodnou svačinkou domácí jemná švestková přesnídávka.

Sladká jídla ale nejsou ze švestkového repertoáru všechno. Tyto fialové plody se dají skvěle kombinovat se slanými pokrmy, například přidat sem tam kousek švestky na zeleninový špíz, který se následně ugriluje. Nakyslejší chuť dodá celému špízu neobvyklý říz.

Co je možná trochu překvapivé, je přidávání švestek do polévek. Pár kousků sušených plodů stačí zakomponovat do zelňačky, čočkové či houbové polévky a na talíři už si pak jen vychutnávat prolínání chuťových rovin, které se jen tak nepotkají. Švestky jsou zkrátka důkaz, že experimentovat se dá i s ryze tradičními surovinami.

Po polévce přichází na řadu hlavní chod a tady je zcela jasnou volbou švestková omáčka s veganským uzeným a kaší. Tato kombinace sklidí úspěch nejen jako víkendový oběd všedních dní, ale také na rodinných oslavách a návštěvách s přáteli.

Švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky jsou jedním z těch jídel, které může působit obyčejně, ale je hrdě servírováno i v michelinských restauracích. Jsou také oblíbené na přípravu doma a dělají se tradičně ve dvou verzích – knedlíky kynuté či tvarohové. A právě tvarohové knedlíky mají svou chutnou rostlinnou verzi, ve které tvaroh přenechá své místo tofu a vzniká lahodný a na přípravu snadný oběd.

  • 200 g tofu natural
  • čerstvé švestky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 60 ml rostlinného mléka (nejlépe ovesné či kešu mléko)
  • 3 lžíce rýžového sirupu (lze použít i jiný druh)
  • špetka soli

Tofu rozmixujeme mixérem na jemné kousky a poté přidáme mouku, rostlinné mléko, sirup a špetku soli. Veškeré suroviny spojíme jemným prohnětením rukou, dokud nevznikne kompaktní těsto. Poté již z kousku těsta uděláme placičku, na kterou posadíme kousek švestky a zabalením vytvarujeme do knedlíku. Množství připraveného těsta vystačí na 10 – 12 knedlíků. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch – zhruba 5 minut.
Hotové knedlíky servírujeme například s rostlinnou zakysanou smetanou a mákem nebo teplou ovocnou omáčkou.

Rýžový nákyp se švestkami

Nákypy dělí společnost vejpůl. Buď je milujete nebo se od nich držíte v bezpečné vzdálenosti. Ať už patříte k milovníkům nákypů či snad svou cestu k nim teprve hledáte, zkuste si osladit den švestkovým nákypem. Dle chuti je pak možné vyměnit tradičně používanou rýži za jinou obilovinu, například jáhly nebo pohanku.

  • 250 g rýže
  • 1 l rostlinného mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g rozinek
  • 5 lžic máku
  • 1 menší jablko
  • menší hrst vlašských ořechů jemně nasekaných
  • agávový sirup dle chuti

Do rostlinného mléka přidáme špetku skořice a rýži, kterou uvaříme doměkka. Poté do této směsi přidáme rozinky, mák, ořechy, dle chuti sirup a oloupané a najemno nastrouhané jablko. Směs dobře promícháme a polovinu přeneseme do skleněné nádoby, kterou jsme vymazali proti připečení. Rovnoměrně rozprostřeme a poklademe rozpůlenými švestkami, na které naneseme druhou vrstvu nákypu a opět nahoru poklademe švestky. Pečeme na 180°C přibližně 30 minut.

Švestky do všech kuchyní!

Univerzálnost švestek pokrývá širokou škálu chuťových preferencí a záleží tak jen na nás, v jaké podobě si je vychutnáme nejraději. Švestky zvládají moučníky, stejně jako nápoje i hlavní chody – a to už je vskutku slušný výběr, jak se švestkami naložit. Ať už vsadíte na čerstvé, mražené či sušené, vdechnou jídlům nejen charakteristickou chuť, ale také protknou pokrmy jemně fialovým barevným nádechem, díky kterému získá jídlo nejen na chuťové, ale i vizuální zajímavosti. A s tím se dá dále kouzlit! Tak připravit švestky a jdeme na to.

Natálie Hrubá   11. 08. 2022   Tagy: švestky   Kategorie: Potraviny

Související články

Římský kmín

Římský kmín
Pavel Ovesný   04. 08. 2018   Potraviny
Římský kmín má s běžným evropským kmínem společný jenom vzhled. Dodává charakteristickou chuť i vůni mnoha indickým pokrmům (např. v populární kořenící směsi garam masala), vyskytuje se také v mexickém koření chilli con carne, našinec ho bude znát z receptu na hummus.